Seyit Küçükbezirci
Padişah türbeleri ve Evlad-ı Fatihan
PADİŞAH TÜRBELERİ VE EVLAD-I FATİHAN TOPRAKLARINDA REHBERİNİZ KİTAPLAR
Bu yılın, yani 2014’ün getirdiği em hoş, en güzel, en faydalı şeylerden biri değil dördü bir demet halinde Abdüssettar Yarar’dan geldi. Dört kitap da gerçekten, “Konya Namına yüz ağartacak kitaplar.”
“Yüksek müsaadelerinize” sığınarak gireyim, konuya… Aylar, aylar süren bir aradan sonra, geçenlerde çıkageldi; Abdüssettar Bey…
Osmanlı Sultanları; Evlad-ı Fatihan Yurdu; Mevlana Şehri Konya; ve Mevlana’nın Şehri Konya’nın “Osmanlı Harfleri” ile yazılmışı…
Ne yalan söyleyeyim; Abdüssettar Bey’in kültürel birikiminden her zaman için bir kitap beklerdim ama dört kitap birden beklemezdim. Erbabı bilir, bu öyle her yiğidin birden sunacağı iş değil.
Abdussettar Yarar Bey’i Konya İl Kültür Müdürlüğü yaptığı yıllardan bilirim. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen “Konya Kültürü” için gösterdiği çabaları, sebep olduğu hizmetleri hala anarım… Özellikle “Konya Türkleri” ile “Konya Halk Bilimi” kitapları, “Cumhuriyet Dönemi Halk Kültürü” babında “İlk” kitaplar oldu. Benim ölçeklerime göre, Abdüssettar Bey; maddi manevi değerlerimizi özümsemiş bir “Cumhuriyet Aydını”…
Benim bile, yokluğunu, yoksunluğunu duyduğum, ah olsa; dediğim iki kitaplar başlayalım…
“OSMANLI SULTANLARI”/HAYATLARI-VEFATLARI-YATTIKLARI TÜRBELER
Abdüssettar Yarar 319 sayfalık “Osmanlı Padişahları” kitabında, 36 Osmanlı Padişahının hayatlarını, çok sade bir Türkçe ile, mümkün olan en kısa şekilde tek tek anlatır. Nasıl vefat ettiklerini; halen türbelerinin hangi şehirde o şehrin hangi semtinde olduğunu, nasıl ziyaret edebileceğini sunar.
Ayrıca; Osmanlı Padişahlarının “Soy Ağacı”nı; tek tek saltanat sürelerini; Türbelerini anlatır… “İstanbul Selatin Camileri”ni 293. Sayfada tanıtı; en önemlisi de, “İstanbul’daki Sahabe Kabirleri”ni yerlerinde gösterir. Ama, “Osmanlı Devletini’nin Yerine Kurulan Ülkeler” listesi ile; Asya, Avrupa, Afrika Kıtaları üstündeki bu topraklarda “Osmanlı Hakimiyeti”nin kaç yıl sürdüğü listesi çok ilginç, çok düşündürücü.
“Osmanlı Sultanları”/Hayatları-Vefatları-Türbeleri kitabı, 319 sayfa boyunca, onlarca siyah beyaz ve renkli orijinal fotoğrafla zenginleştirilmiş.
Abdüssettar Yarar’ın dört kitabının kapak tasarımları da çok hoş. Tasarımı yapan, “eay” diye imza koymuş, mütevazılık yapmak arzusuyla sanırım.
Kitapların baskı ve cildi “Ekopi Dijital Baskı Merkezi’nce” yapılmış. Ekopi Dijital Baskı Merkezi’ni de; “eay” yi de tebrik ediyorum.
“EVLAD-I FATİHAN YURDU/SUYUN ÖTE YAKASINA DAİR”
Abdüssettar Yarar “Evlad-ı Fatihan Yurdu/Suyun Öte Yakasına Dair kitabı ile 265 sayfa boyunca, yanınıza düşer, elinizden tutar, sizi, “Rumeli”ndeki topraklarınızda gezdirir. “Kendisinin olan toprakları” unutanlar, elbette, bu hüzünlü geziye çıkmayabilirler…
Tamamı renkli resimler, haritalar eşliğinde gezebileceğiniz “Evlad-ı Fatihan Toprakları” kitabının içindekiler.
Önsöz
Diyar-ı Rum
Balkanlarda Dini Hayat
Balkanlarda Tasavvuf
Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti
Josip Broz Tito
Fatih’in Bosna Fermanı
Bosna Hersek Cumhuriyeti
Bosna’da Tasavvufi Hareketler
Saraybosna
Dünden Günümüze Saraybosna
Aliya İzzetbegoviç
Aliya İzzetbegoviç’in Seçme Sözleri
Bir Bosna Müziği Sevdalinka
Yaralı Şehir Saraybosna’dan Mostar’a
Mostar
Poçitel
Blagay
Gorajde
Srebrenica
Travnik
Karadağ Cumhuriyeti
Bar (Montenegro)
Arnavutluk Cumhuriyeti
Enver Hoca
Arnavutluk’da Tasavvufi Hareketler
İşkodra
Kosova Cumhuriyeti
Kosova Savaşları
Kosova’da Tasavvufi Hareketler
Mehmet Akif Ersoy
Priştine
Prizren
Şunu hatırlatmak ihtiyacı duyuyorum: Osmanlı Avrupası’nda, “Balkanlar”da o toprakları “Vatan” yapan insanlar “Selçuklu İnsanları”ydı; Oğuz Boyları’ydı… Konyalı’ydı, Karaman’lıydı, tekmil Toroslardandı; “Taşeli” bölgesindendi. Yani “Bizden”di… Balkanlar’a hangi vesileyle çıkacak olursanız olun; yanınızda Abdussettar Yarar’ın “Evlad’ı Fatihan Yurdu” kitabı olmalı. Biliyrosunuz; rehbersiz çıkılan her yolculuk eksik olur. “-Delilsiz yollar aşılmaz”…Bu kitap “Damıtılmış Türkçesi”yle iyi bir klavuz, iyi bir yol arkadaşı.
Evlad’ı Fatihan’ın kitap tasarımını M. Sami şahin; kapak tasarımı, baskı ve cildini “Ekopi Dijital Baskı Merkezi” yapmış.
MEVLANA’NIN ŞEHRİ KONYA/YENİ YAZILI,
ESKİ YAZILI NÜSHALARI
Mevlana ŞEHRİ Konya’’nın “Yeni Yazı” ile hazırlanmışı özellikle ülkemizde yaşayanlar için; eski yazı/Osmanlı yazısı” ile hazırlanmış, o yazıyı bilenler için…
110 sayfalık kitaplar, kaliteli beyaz bir kâğıda özenle basılmış, mekanlar renkli resimlerle sunulmuş.
“Selçuklu Başkenti Konya” gerekli malumatfuruşluğa sapılmadan, sade, çok kolay anlaşılır güzel bir Türkçe ile, mümkün olan en kısa anlatımla, bir “rehber kitap” niteliğiyle verilmektedir.
Konya’nın tarihçesi, adının kaynağı, coğrafi durumu; tarihi şahsiyetleri…
Mevlana ve Mevlevilik; Mevlevihane, sema…
Mevlana Müzesi bütün bölümleri, krokisi ve tarihçesi ile…
“Mevlana’nın Gönül Dostları”: Şems-i Tebrizi, Selahaddin Zerkubi, Çelebi Hüsameddin…
Konya’nın Selahatin camileri; Müzeleri…
Mevlana, Şems-i Tebrizi, Sadrettin Konevi, Tavus Baba, Mevlana’nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli türbeleri…
Abdüssettar Yarar’ın “Mevlana’nın Şehri Konya” kitabı kapak tasarımını M. Sami Şahin; Fotoğraflar: Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı, Fevzi Şimşek, Yadigar Güneş’ten… Yayın, dağıtım, baskı, mücellit hizmetleri: Ekopi…
Mesaj Tahtası
SİZE BİR DAVETİMİZ VAR
Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi İle Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği, haftalık, seri “Konya Üstüne Konferanslar” devam ediyor.
Koyunoğlu Tarihi Konya Evi’nde, gelecek Cumartesi (27 Eylül) saat 16’da, Prof. Dr. Ali Osman Öztürk “Konya Türküleri”ni anlatacak.
“Bir tatlı huzur” almak; Konya Türkülerini bilimsel açılardan da tanımak için, buyurun Koyunoğlu Tarihi Konya Evi’ne…