"Psikiyatri kliniğine başvuran kadınların yüzde 60'ı şiddet görüyor"

"Psikiyatri kliniğine başvuran kadınların yüzde 60'ı şiddet görüyor"

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilbaz:- "Psikiyatri polikliniğe başvuran kadınların ne kadar şiddete maruz kaldıklarına ilişkin yaptığımız bir çalışma var. Çalışmada, yüzde 60'ının şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı"- "Eşi

ANTALYA (AA) - Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, psikiyatri polikliniğine başvuran kadınların yüzde 60'ının şiddet gördüğünü belirtti.

Aynı zamanda 2. Psikiyatri Zirvesi ve 9. Ulusal Anksiyete Kongresi Başkanlığını yürüten Dilbaz, Belek Turizm Merkezindeki bir otelde devam eden zirve ve kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısında değerlendirmede bulundu.

Dilbaz, kadınların şiddete maruz kaldıklarını çoğunlukla ifade edemediklerini, onun yerine ağrı, depresyon, kaygı bozukluğu, bayılmalar gibi belirtiler ortaya çıkardıklarını söyledi.

Psikiyatri polikliniğe başvuran kadınların ne kadarının şiddete maruz kaldığına ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Dilbaz, "Çalışmada, yüzde 60'ının şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Fakat eşinin bir kez tokat atması ya da kadının deyimiyle 'hak ettiği zaman' vurmasını bir şiddet olarak algılamıyorlar. En önemli kısım bu. Hak etmeden vurulduğunda ya da ağzı burnu kanayıncaya kadar dayak yendiğinde şiddet olarak algıladıklarını gördük." diye konuştu.

- "Şiddet göstermek aşk ile ilgili olamaz"

Dilbaz, zaman zaman bazı genç kızların kıskanılmayı, sözel şiddete maruz kalmayı aşkın bir göstergesi gibi gördüğüne değinerek, "Şiddet göstermek aşka dair olamaz." dedi.

Göçle gelen kadınların daha çok şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Dilbaz, bu kadınların farklı bir ülkede olmaları ve dil bilmedikleri, kendilerini anlatamadıkları için de şiddetten kaçamadıklarını belirtti.

- "Kadınlar travmalardan daha yüksek oranda etkileniyor"

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi ve Psikiyatri Bilimleri ve Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, kadınların travmalardan daha yüksek oranda etkilendiğini ifade etti.

Karamustafalıoğlu, yaşanan depremlerde kadınlarda örselenme oranının erkeklerden daha yüksek çıktığının altını çizerek, "Ülkemizin sosyokültürel yapısı, kadınları ister istemez baskı ve şiddetin daha kolay mağduru durumuna düşürebiliyor. Kadınların hem travmaya karşı sosyal programlarla korunması hem de tedavi programlarında daha özel destekler alması çok büyük bir önem kazanıyor." diye konuştu.

- "Suriyelilere destek veren psikiyatristler travmaya uğruyor"

İngiliz psikoterapist Kathleen O'Hara da kadına şiddet konusunda gittikçe daha umutlu hale geldiğini çünkü artık kadınların bu konudaki farkındalıklarının artmaya başladığını söyledi.

Düzenlenen organizasyon ve kongrelerin farkındalık yaratmak için çok önemli olduğunu anlatan O'Hara, "Şu anda farkındalık yaratabilirsek gelecekteki kız çocuklarımızın benzer şekilde anne ya da anneannelerinin uğradığı şiddete uğramalarını engelleyebiliriz." dedi.

O'Hara, Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlere psikolojik destek sağlayan psikiyatristlere eğitim verildiğini vurgulayarak, bölgede çalışan psikiyatristlerin de ruhsal travmaya uğradıklarına değindi. O'Hara, "Koşullar ve grup tedavileri kolay değil. Travmayı tedavi etmeye çalışan psikiyatristler de travmaya uğruyor." diye konuştu.

Yaklaşık 500 akademisyenin katıldığı zirve ve kongre, 12 Mart'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı