Robotik cerrahide "büyük" ilerleme
STAR adı verilen robot, en zor cerrahi operasyonlardan biri kabul edilen bağırsak ameliyatını başarıyla tamamladı
SAN FRANCISCO (AA) - Bilim adamları, çoğunlukla bağımsız hareket eden bir robotun en zor müdahale edilen organlardan biri olan bağırsak dokularını dikmeyi başararak robotik cerrahide büyük ilerleme kaydettiğini açıkladı.
‘Science Translational Medicine’ dergisinde yayımlanan raporda, "STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - Akıllı Doku Otonom Robot)" adı verilen robotun laboratuvar ortamında canlı bir hayvanın bağırsakları üzerinde başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği belirtildi.
Bağırsak ameliyatları, organın yumuşak, kaygan ve delinmeye müsait yapısı nedeniyle en zor cerrahi müdahaleler arasında yer alıyor.
Üç boyutlu görüntüleme ve son derece gelişmiş sensörlere sahip robotun cerrahi araç gereçleri ustalıkla kullandığına işaret edilen raporda "Washington'daki Ulusal Çocuk Hastanesi ve John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, sahip olduğu özellikler sayesinde STAR’ı son derece zor olan yumuşak doku ameliyatında başarıyla kullandı." ifadesi kullanıldı.
- Robotik cerrahi daha başarılı
Geleneksel ameliyat yönteminin robotik cerrahi ile karşılaştırıldığı raporda araştırmacılar gözetimindeki otonom STAR sistemi tarafından yapılan ameliyatın çok daha başarılı olduğu kaydedildi.
Raporda, Hollywood sinemasının bilgisayarla görsel efekt yaratmak için kullandığı yüz tarama programlarına benzer bir yazılımla donatılan robotun, ileri teknoloji görüntüleme ve algılama sistemleri sayesinde yumuşak doku üzerinde çok hassas ameliyatları bile yapabildiğine vurgu yapıldı.
Raporu yayımlayan Amerika Bilimsel Gelişim Derneğine (AAAS) göre, robot cerrahlar, her yıl sadece ABD'de yapılan 45 milyon yumuşak doku ameliyatında insan hatası ve komplikasyonları azaltarak daha güvenli ve etkili bir iş çıkarabilir.
Gelecekte ameliyatların tecrübeli cerrahların gözetiminde robotlar tarafından yapılabileceği umudunu artıran STAR, bilim dünyasında da heyecanla karşılandı.
Robot cerrahların, özellikle uzay istasyonları gibi zor ortamlarda insan cerrahların yerini alabileceği düşünülüyor.
AA
Kaynak: