Robotla yapılan kalp ameliyatı tıp literatürüne girdi

Robotla yapılan kalp ameliyatı tıp literatürüne girdi

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibi, kullandığı ilaçlar nedeniyle kalbinin etrafı kan toplayan ve yüksek ölüm riski olan hastayı robotla ameliyat ederek, sağlığına kavuşt

İSTANBUl (AA) - Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibi, kullandığı ilaçlar nedeniyle kalbinin etrafı kan toplayan ve yüksek ölüm riski olan hastayı robotla ameliyat ederek, tıp literatürüne girdi.

Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, kalp kapağı değişen hastanın, kullandığı kan sulandırıcıların kalbinin etrafında sıvı birikmesine neden olduğunu ve kalbin çalışmasını bozduğunu belirterek, kilo sorunu olan ve daha önce acil şartlarda açık kalp ameliyatına alınan hastanın iki kalp kapakçığına müdahale edildiğini kaydetti.

Kalp kapakçıklarından birinin mekanik kapakçıkla değiştirildiğini diğerinin ise tamir edildiğini anlatan Akgül, şu bilgileri verdi: 

"Mekanik kalp kapakçığı takılan kişilere kapakçık tıkanmasın ve damar tıkanıklıkları olmasın diye doktor kontrolünde kan sulandırıcılar verilir, bu kan sulandırıcılar nadir de olsa kanamaya yol açabilir. Hastamızda da böyle bir yan etki meydana gelmiş ve kan sıvısı kalbin etrafındaki zarın içinde toplanmış. Bu sıvının toplanması kalbin rahat çalışmasını engellemekte ve hastada bitkinlik, yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlıkları oluşturmaktadır. Kilo sorunu da olan ve yakın zamanda açık kalp ameliyatı geçiren hastaya, bir de bu tip bir sıvı toplanması günlük aktivitelerini yapmakta çok ciddi sınırlamalar getirmiştir."

Şikayetler üzerine kendilerine gelen hastanın muayenesinde, kalp etrafında aşırı derecede sıvı toplandığını tespit ettiklerini belirten Akgül, şunları kaydetti:

"Daha önce acil şartlarda açık kalp ameliyatı geçirdiğinden kalp sıvısının klasik ameliyatla alınması yapışıklıklar nedeniyle son derece riskliydi. Hastamızda operasyon için riskli bir kilo da olması, ayrıca kalbin etrafında önceki ameliyata bağlı yapışıklıklar bulunması nedeniyle müdahaleyi robotla yapma kararı aldık. Hastamız estetiğine de düşkün bir bayan olduğu için ameliyat izleri de istememekteydi. Literatürde robot ile benzer bir durumda olup bu tip bir müdahale yapılan hastaya rastlamadık. Birkaç saat süren bir operasyonla hastanın sol göğsünün hemen yanından çok ufak bir izle göğüs kafesi içine girip, sıvının biriktiği kalp zarını temizledik. Hastamız sağlıklı bir şekilde ameliyattan çıktı ve taburcu oldu. Kontrollerinde kalbinin etrafında sorun kalmadığı gözlendi. 44 yaşındaki hastanın günlük işlerini yaparken şikayeti de kalmadı."

- "Beni hayata döndürdü"

Ferhan Saner, 2013 yılının aralık ayında yaptığı bilinçsiz diyet nedeniyle ölümden döndüğünü belirterek, ameliyattan sonra zor nefes almaya başladığını, 20 gün yürüyemediğini, şikayetleri geçmeyince de gittiği hastanede kalbinin etrafında kan ve su toplanması olduğunu öğrendiğini aktardı.

Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibinin imdadına yetişerek, kendisini hemen ameliyata aldığını kaydeden Saner, "Şimdi gayet iyi durumdayım. Ölüme ikinci kez çelme taktım. Ahmet Bey ve ekibi, beni hayata döndürdü. Hatta hocamızın söylediğine göre dünyada bir ilk olarak tıp literatürüne bile girmişim. Ahmet hoca benim süpermenim" ifadelerini kullandı. 

Hastaneden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibinin, kalp robotu kullanarak yaptıkları bu ameliyatla dünyada bir ilki gerçekleştirdiği belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı