Romatoid artrit hastalarına özel şişe açma aparatı üretildi
Eklemlerde hasara neden olan iltihabi eklem hastalığı olarak bilinen "romatoid artrit" hastaları, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin icat ettiği ve "koza" ismini verdiği aparatla şişe, kavanoz gibi maddelerin kapaklarını rahatça açabilecek- Proje dan
İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Eklemlerde hasara neden olan iltihabi eklem hastalığı olarak bilinen romatoid artrit hastaları, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin icat ettiği ve "koza" ismini verdiği aparatla şişe, kavanoz gibi maddelerin kapaklarını rahatça açabilecek.
Halk arasında, "bağışıklık sisteminin vücudundaki çeşitli eklemlere saldırmasına yol açan kronik, yangılı bir bozukluk" olarak bilinen romatoid artrit hastalığı, dünyayla beraber Türkiye'de de son dönemde artış gösterdi. Her 100 kişiden birinde görüldüğü belirtilen hastalık, en sık 20 ile 40 yaşları arasında görülüyor.
Eklemlerdeki ağrı ve aşınmaya bağlı olarak kişide önemli oranda hareket kaybına yol açabilen hastalık, eklem ve kaslarda zayıflığa neden olmasıyla kişilerin özellikle el ve ayaklarını kullanamamasına yol açıyor. Bundan dolayı da hastalar yürümeden, su içmeye, yemek yemeye kadar en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin icat ettiği ve "koza" ismini verdiği açacakla, söz konusu hastalar en önemli sorunlarından birinden kurtulabilecek. Ellerini kullanmakta zorluk çeken hastalar, bu aparatla su, gazoz, soda, kavanoz gibi şişelerin kapaklarını rahatça açabilecek.
- "Hastaların önemli bir sorunu ortadan kalkacak"
Proje danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın neredeyse bir insanın tüm hayatını kapsadığını söyledi.
Erken teşhisin tedavi için hayati önemde olduğunu belirten Özbek, "Hastalık, tedavi edilmeyen hastaların yaşam süresini 10 yıl kadar kısaltıyor. Aynı zamanda yaşam kalitesini önemli derecede azaltıyor. Mimar Sinan Üniversitesi'nde bir hastanın hayatını kolaylaştıracak tasarım dersi vardı. Ben ve bir hastamız bunu öğrencilere anlattık. Çok sayıda proje yapıldı. Birinci olarak bu aparat seçildi. Seri biçimde üretilirse hastaların büyük çoğunluğunun yaşadığı sorunu ortadan kaldırabilecek bir aparat bu." dedi.
Prof. Dr. Özbek, romatoid artrit hastalarının en önemli sorunlarının ellerini kullanamamaları olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Hastalar musluğu, anahtarı çeviremez, kapıyı, suyun kapağını açamaz. Kendi bakımını yapamaz. Su içmeyi dahi yardım alarak yaparlar çünkü kapağını açamazlar. Bu aparat onu kolaylaştıracak. Üzerinde her türdeki, boyuttaki şişeleri açabilecek 4 çukur var. Çengel şeklinde açıcı da var. Kavradığı zaman kapağı rahatlıkla açabiliyorlar. Şişe kapakları için dizayn edilmiş. Hastalar rahatlıkla aparatı kavrayıp, kapakları açabiliyor."
- "Hastalar bundan çok faydalanacak"
Romatoid atrit hastası Tülin Bestan (66) da 20 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini dile getirdi.
İlk ortaya çıktığında tanı konmada zorluk çekildiğini anlatan Bestan, "Ufak ağrılarla başladı. Soğuk ve yorgunluktan olduğunu sanıyorduk. Ancak zaman geçtikçe bu zorluklar arttı. Önce küçük eklemlerden başladı ve zamanla ilerledi. Önce ağrı kesiciler kullandım. Ancak artış devam etti. Evde iş yapamıyorum, işe giderken ayakkabı giyemiyorum, terlik giyiyorum. Öyle bir zaman oldu ki yere düşen bir şeyi bile alamıyorum, yorganı üstüme çekemiyorum, su içmek istiyorum ancak kapağını açamıyorum. Parmaklarımdan başlayıp sonra ellerime, çeneye, omuzlarıma kadar ilerledi." diye konuştu.
Bestan, tanı konduktan sonra tedaviye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Çok kötü günler geçirdim. Kavanoz kapakları hep açık, şişeleri yanımdakilere açtırıyorum. Öksüremiyordum bile. Bir şişenin kapağını açmak imkansızdı. Şimdi gençler çok iyi bir buluş yapmış. Yeni hasta olan kişiler özellikle bundan çok faydalanacak. Hastalar mutlaka bunu kullanacaktır. Çünkü nereye kadar işlerini başkasına yaptıracaksın? Gerçekten önemli bir soruna çare olacak."
AA
Kaynak: