Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek

Eklemlerde hasara neden olan ve birçok organ ile sistemi tutabilen iltihabi eklem hastalığı olarak bilinen "romatoid artrit"in tedavisinde kullanılan ilaç, Japonya'nın haricinde artık Türkiye'de de üretilecek- Hastalar için yeni bir seçenek olarak gelişti

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Eklemlerde hasara yol açan ve birçok organ ile sistemi tutabilen iltihabi eklem hastalığı olan "romatoid artrit"in (RA) tedavisinde yeni geliştirilen ilaç, Japonya'nın dışında artık Türkiye'de de üretilecek.

Yerli ilaç firması TRPharm tarafından yürütülen ruhsatlandırma ve pazara verilme sürecinin tamamlanmasının ardından, Ortadoğu ve Afrika'da yaklaşık 21 ülkenin ihtiyacı Türkiye tarafından karşılanacak.

Japonya'da Toyama Chemical ve Eisai firmaları tarafından geliştirilen ve romatoid artrit hastalarının tedavisinde kullanıma giren "Iguratimod" etken maddeli antiromatizmal ilacın Türkiye'de de üretilerek çok sayıda ülkeye ithalatının yapılabilmesi için yerli ilaç firması ile iş birliği yapıldı.

Yerli ilaç firması, ilacın Türkiye ve Ortadoğu-Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde ruhsatlandırılması, üretimi ve pazarlanması için harekete geçti.

Yapılan iş birliği sonucunda, ürünün global pazarlarda Japonya dışında üretim merkezi olarak Türkiye belirlendi ve gereken teknoloji transferi gerçekleştirildi. İlaç, lisanslama süreçlerinin tamamlanmasının ardından 21 ülkeye Türkiye'den tedarik edilecek.

- "Türkiye ilaç sektöründe daha da güçlenecek"

TRPharm Genel Müdürü Mehmet Göker, Türkiye'nin ilaç sektörünün önde gelen ülkelerinin de yer aldığı Uluslararası İlaç Denetim Birliğine (PIC/S) girdiğini bildirerek, bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin orijinal ilaç ihracatı konusunda potonsiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Göker, "Iguratimod etken maddeli ilaç ile atılan adım artarak sürecektir. Türkiye, yakın gelecekte ilaç geliştirme, üretim ve pazarlamada dünyada önemli bir yer edinecektir. Yerli firmalara devlet tarafından sağlanan destek teşvik edicidir. Yerli üretim arttıkça Türkiye, ilaç sektöründe her geçen gün daha da güçlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Göker, söz konusu ilaç için Türkiye'nin ikinci üretim merkezi seçilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ülkemiz, ruhsatlandırma ve pazara verilme sürecinin ardından Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaklaşık 21 ülkenin ihtiyacını karşılayacak." dedi.

Birçok yerli ilaç firmasının devletin teşvik edici politikalarından sonra atağa kalktığını ve önemli iş birliklerine imza attığını vurgulayan Göker, zamanla Türkiye'nin yeni molekül geliştirilmesinden üretime ve yüksek teknolojiyle donatılmış Ar-Ge merkezlerinin oluşturulmasına kadar bu alanda söz sahibi olacağına inandığını bildirdi.

Mehmet Göker, "İlaç, lisanslama süreçlerinin tamamlanmasının ardından 21 ülkeye Türkiye'den tedarik edilecek. Türkiye'de TRPharm tarafından imal edilen ve Lübnan'da gereken onayları alınan ilaç, Suudi Arabistan, Katar ve BAE'de hizmete girecek." diye konuştu.

- RA nedir?

Romatoid artrit, "hastanın bağışıklık sisteminin vücudundaki çeşitli eklemlere saldırmasına yol açan kronik, yangılı bir bozukluk" olarak tanımlanıyor.

Hastalık, eklemlerdeki ağrı ve aşınmaya bağlı olarak kişide önemli oranda hareket kaybına yol açabiliyor. Sıklıkla vücuttaki deri, kan damarları, kalp, akciğer ve kaslar gibi pekçok eklem dışı dokuyu da etkilediğinden, sistemik bir hastalık olarak kabul ediliyor. Romatoid artrit, herhangi bir yaşta başlayabildiği gibi en sık 20-40 yaş aralığında görülüyor. Hastalık gelişiminde genetik faktörler önem taşıyor. Birinci dereceden akrabalarda risk artarken, tek yumurta ikizlerde olasılık 10 kat daha yükseliyor.

Hastalık kadınlarda erkeklere oranla 3 kat, sigara kullanıcılarında ise sigara kullanmayanlara oranla 4 kat daha yaygın görülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı