Rüzgarın hızı "Sinek" ile anlık ölçülüyor
Tekirdağ'da bir üniversite öğrencisi, drone kullanarak tasarladığı ve "Sinek" adını verdiği aletle rüzgarın anlık hızını ölçüyor- NKÜ Makine Mühendisliği öğrencisi Irmak:- "Yapım malzemelerini satın alarak kendi imkanlarımızla tasarladığımız drone ile hav
TEKİRDAĞ (AA) - ÖMER URAL - Tekirdağ'da bir üniversite öğrencisi, insansız hava aracı (drone) kullanarak tasarladığı ve ''Sinek'' ismini verdiği aletle rüzgarın anlık hızını ölçüyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Enes Irmak, tasarladığı insansız hava aracının üzerine kurduğu motorların akım, gerilim ve anlık koordinatlarından elde ettiği verilerle rüzgar ölçümü yapmayı başardı.
Çalışma, 2. Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları"nda da serbest kategoride birinci oldu.
Irmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NKÜ'deki eğitiminin yanı sıra, Anadolu Üniversitesi Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtım Bölümünde öğrenim gördüğünü ve enerji bilimine yoğun ilgisi olduğunu söyledi.
Rüzgar santrallerinin kurulması planlanan bölgelerde rüzgar ölçüm direği kullanılarak ölçüm yapıldığını, buna alternatif olarak drone kullanılması ile ilgili proje tasarladığını anlatan Irmak, "Rüzgar ölçüm direklerinin maliyetleri oldukça yüksek. Buna alternatif olarak, rüzgar ölçümünün drone ile yapılabileceğini düşündüm ve bunun için proje tasarladım." dedi.
Çalışmasında, arkadaşı NKÜ Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Onur Yartaşı'nın büyük desteğini gördüğünü ifade eden Irmak, "Yapım malzemelerini satın alarak kendi imkanlarımızla tasarladığımız drone ile havada rüzgarı 3 boyutlu ölçmeyi başardık. Yazdığım bir formül ile insansız hava aracından aldığımız veriler ve anlık koordinatlarla rüzgarın ölçümünü yapabiliyoruz. Arkadaşım da bu formüle uygun yazılım gerçekleştirdi. Bilgisayarda bu verileri hesaplayıp bize aktarıyor." diye konuştu.
- "Sinek", rüzgar ölçüm maliyetini düşürecek
Irmak, "Sinek" çalışmasıyla rüzgar ölçüm maliyetlerinin düşeceğini savundu.
Drone havalandıktan sonra üzerinde bulunan motorların farklı hızlarda çalıştığını aktaran Irmak, şöyle konuştu:
"Biz de diyoruz ki eğer bu rüzgarsız bir havada çalışsaydı nereye gidecekti. Ama bakıyoruz ki drone sabit kalmış, demek ki buna etki eden ters yönde bir rüzgar kuvveti var. Buradan çektiğimiz akım, gerilim ve anlık koordinatlarla buradan rüzgarın hızını buluyoruz. Ve rüzgarın şiddetini ve hızını üç boyutlu ölçmüş oluyoruz. Böylece insanlar direk dikmenin maliyetinden kurtulmuş olacak, rüzgarın hızını istedikleri yükseklikte 3 boyutlu olarak ölçebilecek."
Projede NKÜ ve Çorlu Kredi Yurtlar Kurumunun da kendilerine çok destek olduğunu aktaran Irmak, "Projemiz az da olsa bir maliyet gerektiriyordu. Başta okulumuz Namık Kemal Üniversitesine ve Çorlu Kredi Yurtlar Kurumuna teşekkür ediyorum. Bunun yanında da Marmara Üniversitesi Robot Olimpiyatlarında serbest kategoride birinci olduk. Gerçekleştireceğimiz yeni projeler için sponsor ve destekleri bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Yartaşı da projede, insansız hava aracından alınan verileri işleyerek rüzgar ölçüm hesaplaması yapan bir bilgisayar yazılımı hazırladığını belirterek, "İnsansız hava aracından anlık olarak aldığımız verileri, bilgisayarda kendi yazdığımız yazılım yardımıyla işliyoruz. Bu sayede rüzgarın şiddetini ve hızını anlık olarak 3 boyutlu olarak hesaplayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: