Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

S.Ü. Binicilik Tesisleri’nde can yoldaşımız atların engel atlama şöle

“-Tarih Düşmek “ gerek; benim için, 6 Mayıs 2017 Hıdırellez gününe… Kırkbeş yıldır hasret kalmıştım; kır atlara, doru atlara, yağızlara… “At kokusu” yıllardır gece hayalimde, gündüz düşümdeydi. Otuz yaşına kadar at sırtında olan, sonra dümdük dünyanın cilveleri ile attan uzak yaşayanlar bilir, benim gibi, bunlar ne demek…
-Çok yaşa Selçuk Üniversitesi, çok yaşa Veteriner Fakültesi; “berhudar ol “ Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Binincilik Kulübü Başkanı Doç. Dr. Emel Gürbüz Hanım…
Yazıya girerken, hemen, son söyleyeceğimi ön söylemiştim; “- At kokusuna hasret kalmıştım” demiştim.
-Anlatayım…
Cumartesi- Pazar, 6-7 Mayıs günleri Selçuk Üniversitesi Binicilik Tesisleri’nde “Anadolu Ligi Engel Atlama Müsabakaları” yapıldı. Türkiye Binicilik Federasyonu desteği ile, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Binicilik Kulübü; Konya’da bir “İlk”i gerçekleştirdi. Ankara, Antalya, Adana, Konya Binicilik Kulüpleri’nden, binicilerle ferdi at sahiplerinden onlarca ünlü cins at boy gösterdi; “Engel Atlama Yarış Alanı” nda….

-1950’li yıllarda Konya Valiliği’nin düzenlediği yarışlara ben de katılmıştım; atım Küheylan’la ... Onbeş yaşındaydım; Emirdağ’dan, Çifteler’den gelen “Rüzgâr Atlar” a meydan okumuştuk; Ankara Yolu- Aslım Çayırlığı’nda…
Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin Konya atçılığına hizmetini en başta anmak gerek.. 1970’li, 80’li yıllarda; “Rahvan At Yarışları” ile; “Türkiye Cirit Oyunları Müsabakaları” ile, yıllarca bütün Türkiye’de ün yapmıştı… “Atçılık” konusunda uzun yıllar süren suskunluktan sonra; Selçuk Üniversitesi ile Konya Rahvan Atlı Spor Kulübü yoğun çabalarla atçılığımızı ihya etmeye, canlandırmaya, atçılığı sevda haline getirmeye çalışıyor.
-Biliyor musunuz?... At, Türkleri’n can yoldaşı, kan kardeşi… Dört bin yıllık “Atlı Medeniyetimiz’in, bizimle birlikte üç paydaşı daha var: Atlar, develer, koyunlar… Bu üçü olmasaydı, onaltı Türk Devleti de olmazdı; bugünkü “Vatan” da olmazdı…

resim-(3).jpg
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Binicilik Kulübü’nün etkinliğine dönelim…
- Selçuk Üniversitesi Binicilik Tesisleri dişten tırnağa yenilenmiş… Çayırlarıyla, gölgelikleriyle, kamelyaları ile; lokanta kafesi ile; iyi yetiştirilmiş personeli ile öğülmeye değer. Epey oldu; tesis kiracı işletmeciden alındıktan sonra görmüştüm; “harap” ne demekse işte öyleydi… Doç. Dr. Emel Gürbüz diriltme işini üstüne almıştı…
Birkaç yıl önce acınacak hale düşmüş binicilik tesislerini, Doç. Emel Gürbüz diriltmişti; Konya’da yaşayanların da, dışarıdan gelen Konya ziyaretçilerinin de ağırlanacağı bir doğal tesis haline getirmiş. Sağ olsun, kendisini de, emeği geçen herkesi de kutlarım. Tabii, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin’in, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güneri’n desteklerine de şükran duymak gerekir…

resim-(4).jpg
“-Anadolu Ligi Engel Atlama Müsabakaları”nda, bana da, hisse düştü… İki kategoride sekiz biniciye kupalarını, ödüllerini vermek için; “Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı, Eski Binici Seyit Küçükbezirci, buyursunlar” dendiği zaman sevinçten, mutluluktan başım döndü…
-Konya Veteriner Fakültesi Binicilik Kulübü binicileri içinde; Ankara, Adana, Antalya Binicilik Kulüplerinden çok sayıda genç bayan biniciler de vardı; yoğun alkış aldılar. asistanım Mavişe Yılmaz ile hayran kaldık; zevkle izledik, hepsini ayrı ayrı alkışladık.
-Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Binincilik Kulübü’nü, Selçuklu Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı da katkıları ile destekledi…
-Yüzlerce çocuğun, gencin, bayın, bayanın izlediği atçılık etkinliklerinin sürekli sunulması, eminim, yeni yaşama sevinçleri verecek; streslerimizi azaltacaktır.
Yapılan etkinlik, bir Büyükşehir için “olmazsa olmaz” etkinliklerden biridir; kanısındayım… Konya da, atçılık konusunda bir “ilk” yaşatıldı, yaşadık; hayırlı olsun.

 Seyit Küçükbezirci kazanan atların jokeylerine kupa verirkenSolda; Doç. Dr. Emel Gürbüz, Sağda; Seyit Küçükbezirci,KONKURHİPİK: ATÇILIKTA ENGEL ATLAMA

Konkurhipik, binicilik sporunun bir dalıdır. Konkurhipik yarışmalarında biniciler koşu yoluna(parkur) tek tek girer ve değişik aralıklarla yerleştirilmiş çeşitli engelleri belirli bir süre içerisinde aşmaya çalışırlar. Amaç bütün engelleri belirlenen süre içinde ve kurallara uygun biçimde tamamlamaktır. Eğer birden fazla binici bunu başarırsa, en kısa sürede bitirmiş olan yarışmayı kazanır. Atlama sırasında devrilen ya da atlanmayan engeller için belirli sayıda ceza puanı verilirken, belirlenen sürelerin aşılması durumunda da ceza puanı verilir. Bu spor, süvari subaylarının at yarışlarına ve atla engel atlamaya meraklı olduğu 19. yüzyılda başladı. At yarışının bir türü olan engelli koşu da aynı dönemde başlamıştır. Ama konkurhipik at yarışının bir türü değildir, çünkü biniciler parkura tek tek girerler. Konkurhipik, uluslararası bir spor olarak son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Günümüzde küçük kır konkurhipiklerinden büyük uluslararası konkurhipiklerine kadar birçok yarışma düzenlenmektedir. Erkek ve kadın binicilerin eşit koşullarda katıldıkları konkurhipik Olimpiyat Oyunları'nda yer alan bir spordur. Birçok engeli içeren konkuhipik parkuru, açık havada ya da kapalı alanda kurulabilir. Başlıca iki engel türü vardır. Duvar,çit gibi yükseklik engelleri ve su hendeği,paralel çitler gibi açıklık engelleri. İki ya da üç engelli engel gruplarıda oluşturulabilir. Olimpiyat oyunlarında kullanılan engeller yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindedir. Ama daha yüksek engellerin kullanıldığı yarışmalar da mevcuttur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.