Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:
"Türkiye'nin hastane veya tedavi edici sağlık hizmetleri sunumundaki güçlü yapısını, koruyucu sağlık hizmetlerinde ve halk sağlığında da çok daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz"- "Ülke genelinde 2016 sonu itibarıyla bin, 2017 sonu itibarıyla bin olmak
İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin hastane veya tedavi edici sağlık hizmetleri sunumundaki güçlü yapısını, koruyucu sağlık hizmetlerinde ve halk sağlığında çok daha güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Müezzinoğlu, Diyabetle Kaliteli Yaşam Projesi'nin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Aile sağlığı merkezleri sürecine ilişkin soru üzerine Müezzinoğlu, sevk zinciri konusunun 2018'den sonra gündemlerine gelebileceğini belirtti.
Öncelikle aile sağlı merkezlerini, güçlendirilmiş aile sağlığı ve eğitim aile sağlığı merkezleriyle daha güçlü hale getirmeyi planladıklarını ifade eden Müezzinoğlu, "Ülke genelinde 2016 sonu itibarıyla bin, 2017 sonu itibarıyla bin olmak üzere, yaklaşık 2 bin, 2 bin 100 civarında güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekanlarını oluşturacağız." diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, bu fiziki mekanlarda aile hekiminin yanında psikolog, diyetisyen, diş hekimi, sosyal destek uzmanı bulunacağını ifade ederek, buraların, radyolojik tetkiklerin de yapılabildiği güçlü merkezler haline geleceğini anlattı.
Bu merkezlerde hafta sonları da bazı hastalıklar veya sağlıkla ilgili konularda eğitimler verileceğini dile getiren Müezzinoğlu, buraların, bir taraftan toplumun sağlık bilinci ile kültürünü destekleyen ve eğiten, diğer taraftan aile hekimliği anlamında hizmet veren merkezler olacağını kaydetti.
Aile hekimlerinin hafta sonu çalışmaya karşı çıkmalarına ilişkin soruya Müezzinoğlu, şu karşılığı verdi:
"Aile hekimlerimizin cumartesi ve pazar gündüzlerine itiraz etmeleri büyük oranda söz konusu değil. Ama süreç içinde güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerinin fiziksel altyapılarının olmaması ve her aile hekiminin kendi merkezinde nöbet tutacağı gibi planlamadaki sorunlar nedeniyle karşı çıkış oldu. Ama şu anda gerek aile hekimleri dernekleri gerekse halk sağlığı dernekleri 'Zaten bizim de talep ve arzu ettiğimiz yol haritası bu' diyor. Meclis'e önümüzdeki haftalarda aktaracağımız sağlıkla ilgili yasa tasarımızda, bütün bunlarla ilgili düzenlemeler olacak. Türkiye'nin hastane veya tedavi edici sağlık hizmetleri sunumundaki güçlü yapısını, koruyucu sağlık hizmetlerinde ve halk sağlığında da çok daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz."
- "Aile hekim sayımızı 30 bine çıkaracağız"
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, iyi planlama, süreci iyi yönetme ve açıkları kapatmayla gelecekte bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Yaklaşık 22 bin aile hekimiyle bu hizmetleri veriyoruz ama ideal, arzu ettiğimiz aile hekimine düşen birey sayısının 2 bin 500'lere inmesi. Bunun için 2017 sonuna kadar da aile hekimi sayımızı 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 30 bin rakamını yakaladığımızda ve 2 binin üzerinde güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekanlarını oluşturduğumuzda Türkiye'nin sağlık yönetimini daha güçlü bir planlamaya tabi tutabileceğiz." diye konuştu.
Şehir hastanelerinin teslim tarihlerinin ötelendiğine yönelik soru üzerine Müezzinoğlu, "Erkene alma anlamında." dedi.
Müezzinoğlu, Mersin Şehir Hastanesi'ni taahhüt edilenden bir yıl önce, ağustosta açacaklarını ifade ederek, Ankara Bilkent'teki hastaneyi gelecek yıl bu zamanlar, Isparta ve Yozgat'taki şehir hastanelerini de hedeflenenden önce hizmete alacaklarını söyledi.
Hastaneleri daha erken hizmete alabilmek için çok emek sarf ettiklerini anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Muhalefetin engellemeleri, Türk Tabipleri Birliği'nin yürütmeyi durdurma kararları, CHP'nin kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi gibi ciddi zaman kayıplarımız oldu. Mersin, Ankara, Isparta ve Yozgat'taki şehir hastanelerini seneye bu vakitte hizmete sunmuş olacağız. Şehir hastaneleri, bu ülkenin sağlık hizmeti sunumunda çok önemli bir vizyon sağlayacak. Sağlık turizmi içinde Türkiye'nin çok önemli, güçlü alt yapısını bu şehir hastaneleri oluşturacak."
- "Üç yıl içinde bir milyon bisiklet dağıtacağız"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak, ilköğretim çağındaki çocuklara verilmek üzere 60-65 bin bisikleti illere dağıttıklarını söyledi.
Bu yıl yaklaşık 300 bin, 3 yıl içinde de 1 milyon bisikleti orta okul ve lise çağındaki gençlere, üniversite öğrencilerine, bisiklet yolu yapan belediyelere dağıtacaklarını belirten Müezzinoğlu, "Bu sağlıklı yaşam kültürünü teşvik anlamında bir yol haritamız." değerlendirmesinde bulundu.
Sigara yasaklarının sınırının genişletilmesine yönelik soruyu yanıtlarken Müezzinoğlu, şunları aktardı:
"Yasakları genişletmiyoruz. İçmeyen insanımızı daha güçlü koruyacak tedbirler alıyoruz. Çünkü pasif içicileri korumamız lazım. Dolayısıyla sağlıklı yaşam kültürü felsefesini benimsemiş insanları, yanlış yapan veya yanlış bir alışkanlığın sahibi olan vatandaşlarımızdan koruyabilmek için açık alan restoranlarda veya kahve, çay bahçelerinin yüzde 25 ila 50'lik orandaki bölümü, sigara içilebilen alan olacak. Diğer yüzde 50 ila 75'lik alan ise sigara içmeyen vatandaşlarımızı koruyabilmek için düzenlenecek."
AA
Kaynak: