Diyetisyen Ertan Akpolat
SAĞLIKLI BESLENME SÜRECİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Sağlıklı beslenme veya kilo verme sürecine başladıktan sonra her şeyin saati saatine veya program dışına çıkmadan mükemmel ilerlemesini gerektiğini düşünüyorsanız bu süreci sağlıklı şekilde yürütmeniz imkânsızlaşır.
Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik nedeniyle yavaşlayan metabolizma sonucu aynaya baktığımızda istemediğimiz görüntü ile motivasyon düşüyor. Sonrasında kış öncesi şok diyetlere ilgi artıyor.
Kısıtlı yasaklı ve sevdiğiniz besinler uzak bir program için bir süre uygulanıp hızlı verilen kilolardan sonra eski düzene geri döneceğiniz bir süreçten daha fazlası olmayacaktır. Şöyle de düşünebiliriz program sürecinde dışarıda olduğumuzda burada ne yiyebilirim ya da bunlar bana kilo aldırabilir veya bu zararlı olur bana veya program dışına çok çıkmış olacam düşüncesiyle ortamdan soyutlanıp sevdiklerinizle veya o an ki odaklanamadığınız bir düzeni ne kadar uzun süre sürdürebilirsiniz veya ne kadar sevebilirsiniz?
Sürdürülebilir olmayan kısıtlı ve şok diyetler yerine dengeli yeterli beslenmeyi sağlayan sürdürülebilir olan aynı zamanda sağlıklı kilo vermeyi sağlayan kişiye özel diyetisyen eşliğinde hem bedene hem ruhunuza iyi gelecek, mutlu edecek, iyi hissettirecek bir diyet uygulanması gerekir.
PEKİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME TARZI İÇİN NE YAPMALIYIZ?
- Tartıda göreceğiniz rakamda aceleci davranmadan, kendinizi sıkmadan sabırla ve zamanla kendinize güvenip yeri geldiğinde anın tadını çıkarıp ötekileştirmeden.
- Bu hafta güzel sonuç alırsam ‘kendimi ödüllendirecem’ veya istemediğim sonuç gelirse kaçamak yapmadan ‘aç bırakacam’ kendimi demek; uzun vadede mutsuz eder ve motivasyon düşmesine sebep olur. Dengeli porsiyon kontrolü yaparak ödüllendirme yönteminden uzak durmalıyız.
- Dengeli porsiyon kontrolünden kastettiğim bugün diyeti komple bozdum yarın toparlarım demek değil veya spor yaparak kapatırım dünü demekte değil. İkisini de suiistimal etmeden tam orta yolu bularak ilerlemek daha faydalı olacaktır.
- Sağlıklı beslenme sürecine başlamadan önce ben bu sürece hazır mıyım? Diye kendimize sormalıyız eğer gerçekten hazır değilsek kendimizi yıpratmak öteye geçemez maalesef ..
- Diyet programınızda besinleri çeşitlendirmemiz gerekir, sadece protein veya karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine her besin grubuna yer vermelisiniz.
- Diyette istikrarı sağlamak için bir diğer önemli kriter ise küçük hedeflerle yolunuzu belirleyin ki hedefe daha çabuk ulaşıp motivasyonu artırmak gerekir. Örneğin ilk başta 20 kilo vermeyi şartlamaktansa önce 4 kilo vermeliyim hedefi edinin başardığınızda daha mutlu olursunuz.
- Çoğu kişide gördüğüm diyet sürecinden mükemmel olmayı istemek ,en başarılı diyeti ben yapmalıyım veya yakını-tanıdığı kişilerle yarışa girmek gibi süreci mükemmelleştirmeye çalışmak kendimize zarar vermesinden öteye geçemez.
Kısaca bu durumu şöyle anlatayım; Bu süreçte hatasız ilerlemek imkansızdır çünkü insanların kötü haftaları, kötü günleri hatta ayları bile olabilir. Böyle durumlar her şey bitti demek değildir, diyet bitmiyor. Şöyle düşünün başarılarımızın çoğu mükemmel olmaktan değil hatalarımızdan başarısızlıklarımızdan elde edilir. Maalesef çoğu kişi diyet sürecinde yaşanan hata veya başarısızlıklardan dolayı pes edip ben bunu yapamıyorum diyor bunun en büyük sebebi kendini mükemmelleştirmeye çalışıp sonrasında suçluluk duygusu ile olumsuz sonuçlar almaktır. Bunun yerine hatalarımızı kabul edip başarısızlık yerine deneyim kazandım olarak kabul edip suçluluk duygusunu ortadan kaldırıp zihnin dağılmasını engellemektir ve böylelikle diyette kolaylıkla sürdürülebilirlik artar.
Sağlıklı beslenme sürecinde sürdürülebilirlik konusunda sabırlı olup kendimize zaman verip yukarıda bahsettiğim durumlara düşmeden ilerleyebilirsiniz.
Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/