"Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumu

"Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumu

Sağlık Bakanı Akdağ:- "Sağlığa harcanan para ekonomiye katkı olarak geri dönüyor. Sürdürülebilir bir ekonomik gelişme yapılabilmesi için sağlığa yatırım yapılması gerekiyor. Biz de Türkiye'de sağlığın doğru alanlarına yatırım yapmaya ve parayı en iyi şeki

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlığa harcanan paranın ekonomiye katkı olarak geri döndüğünü, sürdürülebilir bir ekonomik gelişme yapılabilmesi için sağlığa yatırım yapılması gerektiğini belirterek, "Biz de Türkiye'de sağlığın doğru alanlarına yatırım yapmaya ve parayı en iyi şekilde harcamaya çalışıyoruz." dedi.
Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM) tarafından bir otelde düzenlenen "Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumunun açılışında konuşan Akdağ, sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık hizmetlerinden memnuniyetin yüzde 30'lardan yüzde 70'lere çıktığını belirtti.
Akdağ, anne ölüm oranlarının yüz binde 60'lardan yüz binde 15'lere, bebek ölüm oranlarının da binde 30'lardan binde 7'lere gerilediğini, bu oranların sağlıkta dönüşümün geldiği yeri gösterdiğini söyledi.
- "Sağlık Politikası laboratuvarları oluşturulacak"
Bakan Akdağ, bakanlık olarak Sağlık-Sen, SASAM ve diğer bütün paydaşlarla bir araya gelerek "sağlık politikası laboratuvarları" oluşturacaklarını bildirdi.
Sigara karşıtı mücadeleyi yürütürken sağlık çalışanlarının sigarayı bırakma oranının bütün toplumun önüne geçtiğini hatırlatan Akdağ, Sağlık-Sen ile yeni bir inisiyatif başlatma önerisinde bulundu. Sağlık-Sen'in 235 bin üyesi ile sağlık çalışanları arasında önemli paya sahip olduğunu ifade eden Akdağ, "Sağlık-Sen ile bir araştırma yapalım. Vücut kitle indeksimizi bir bütün olarak tespit edelim. Kendimize bir süre koyalım ve süre sonunda bütün Sağlık-Sen mensuplarının vücut kitle indeksini toplu olarak düşürelim. 235 bin paydaşlı bir katılımdan söz ediyorum. Biz topluma örnek olmalıyız, fazla hareket edebiliriz, kilomuzu düşürebiliriz, sağlıklı bir gelecek için hep birlikte bir inisiyatif alabiliriz." diye konuştu.
- "İki haftada iki kilo verdim"
4 Ekim'de Dünya Yürüyüş Günü'nde bir söz verdiğini anımsatan Bakan Akdağ, o gün 86 kilo, vücut kitle indeksinin de 30'un üzerinde olduğunu söyledi. "İki hafta içerisinde iki kilo verdim." diyen Bakan Akdağ, 10 kilo vermek için söz verdiğini belirtti.
Recep Akdağ, Sağlık Bakanı olarak böyle bir inisiyatif alması gerektiğini dile getirerek, "Şunu da açıkça itiraf edeyim, sigara içmedim ama yemeği bırakmak sigarayı bırakmaktan daha kolay değil." şeklinde konuştu.
- "1. basamak sağlık hizmetlerine erişimi özendirmeliyiz"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de konuşmasında, sendika olarak halk sağlığı günlerinde, her yıl bir konuyu detaylı şekilde ele alarak farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen yıl sempozyumun konusunun "Sağlık okur yazarlığı" teması olduğunu hatırlatan Memiş, bu yıl da "Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" temasıyla düzenledikleri sempozyum ile "Sağlıklı Toplum ve Sağlıklı Gelecek" hedeflerine öncülük etmek istediklerini ifade etti.
Sağlık sistemin ruhuna uymayan palyatif çözüm arayışlarını doğru bulmadıklarını da dile getiren Memiş, "Artık tedavi edici değil koruyucu sağlık hizmetleri için daha fazla enerji harcamak zorundayız. 2. ve 3. basamak sağlık tesislerine erişimin istatistiki sonuçlarına göre değerlendirme yapmaktan uzaklaşmalıyız. Hem sağlık işgücü hem de sağlık giderleri açısından sürdürülebilir sağlık politikalarını önemsemeli ve artık 1. basamak sağlık hizmetlerine erişimi özendirmeliyiz." dedi.
Sempozyumun açılışına TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Vural Kavuncu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan'ın yanı sıra çok sayıda bürokrat, akademisyen ve sağlık çalışanı katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı