Satılan 100 cep telefonundan 65'i akıllandı
Artan akıllı telefon ve tablet pazarı çift haneli büyümeye devam ediyor
Akıllı telefon ve tablet satışları tahminleri altüst etti. Rakamlara göre, Türkiye'de satılan her 100 cep telefonundan 65'i akıllandı. Mobil internet kullanımı ise herçeyrekte çift haneli büyümeye devam etti. Kameradan e-postaya, mobil internetten haritalara kadar pek çok konuda akıllı telefondan beklediğimiz işler arttı.
FABLET DOĞDU
Kamera ve ekran çözünürlüğü artıp, ekranların boyutu büyüdüğü için pil ömrü konusundaki beklentiler de arttı. Akıllı telefon ekranları önce 4 inçken şimdi 5 hatta 6 inçin üzerine çıktı. Böylece yeni ekran standartları oluşmaya başladı. Ekran büyüdükçe tablete benzeyen akıllı telefonlara "fablet" adı verildi. Büyük ekranlı akıllı telefonlar mobil internet ve sosyal ağların daha çok kullanılmasına sebep oluyor.
YETENEKLİ KAMERALAR
Akıllı telefonların en çok darbe vurduğu cihaz ise dijital fotoğraf makineleri oldu. Küçük ve basit fotoğraf makineleri paylaşma tutkusunun da etkisiyle akıllı telefonlara benzemeye başladı. Kameralar artık çözünürlüğü artırmak yerine yazılımla yeteneklerini çoğaltıyor.
CEP'TE PATRON KİM?
Akıllı telefon denilince Apple akla geliyor. Dokunmatik ekranlı akıllı telefonların kapısını aralayan şirketi geride bırakan Android platformunda ise marka seçeneği daha fazla. HTC, Sony, Samsung, LG ve diğer operatörlerin kendi markalarıyla pazara sundukları farklı boyutta telefonlar var. Son olarak bu platforma Microsoft Windows Phone 8 de katıldı.
YETENEKLİ CEP'İN PROFİLİ
Yetenekli kamera olsun: 8 megapikselin üstünde kamera. Basit düzenleme yapmayı sağlayan yazılım.
Paylaştıran mobil internet: Paylaşmayı sağlayacak, e+posta ve internet tarayıcı olarak kullanılacak hızlı internet bağlantısı.
Uygulama kadar yetenekli: Telefonların yeteneklerini artıran minik yazılım uygulamaları. Twitter, Facebook, Vine, Instagram gibi sosyal ağlar ile mobil harita uygulamaları hayatı kolaylaştırıyor.
Harita ve para özelliği: Akıllı telefonların bir özelliği de NFC gibi minik çiplerle cüzdanı ortadan kaldırması. GPS anteni de kullanılan telefonların haritalarla yön bulmada kullanılmasını sağlıyor.