SBÜ öğrencilerine sektör temsilcilerinden konferans
İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimler Üniversitesi (SBÜ) öğrencilerine, sağlık sektörünün önemli isimleri konferans verdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya...
İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimler Üniversitesi (SBÜ) öğrencilerine, sağlık sektörünün önemli isimleri konferans verdi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, SBÜ öğrencilerini, teorik eğitimin yanında, sağlık alanının farklı kollarında çalışmalarını sürdüren önemli sektör temsilcileriyle de bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Bu kapsamda üniversite öğrencileriyle bir araya gelen ilaç şirketi Pfizer'in Klinik Farmakoloji Direktörü Prof. Dr. Richat Abbas-Borhan, "Beslenme ve Kanser" konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Konuşmasında, sigara kullanımıyla yanlış beslenme alışkanlıklarının kanser oluşumunda çok önemli bir rol oynadığını aktaran Borhan, şunları kaydetti:
"Amerika'da kanser vakaları her geçen yıl artıyor. Bunun en büyük nedenleri arasında da obezite oranının yükselmesi geliyor. Önümüzdeki 2020-2030 yıllarına kadar obezite ve kanser vakasının artacağı öngörülüyor. Kilo problemi insan sağlığı açısından oldukça önemli bir tehlike. O nedenle dikkat edilmesi gerekiyor. Öte yandan, sigara dumanı genetik yapıya zarar vererek, kanser oluşumuna sebep oluyor. Dumanı çekildikten sonra, içinde bulunan kimyasal maddeler akciğerlerden kana geçer. Kan dolaşımına katılan bu kimyasal maddeler, vücudun en ücra köşelerinde bulunan hücrelere kadar ulaşabilir. Sigara dumanında bulunan kimyasal maddelerin yaptığı DNA hasarı, direkt kansere sebep olabileceği gibi, genetik yapı üzerinde bulunan ve kanserden koruyucu bölgelerin de işlev görmesini engelleyebilir. Bu durumda, kanserden koruyucu mekanizmalar devreye giremez ve vücudu koruyamaz. Sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedenidir. Dünyadaki kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 25'inin direkt nedeni; sigaradır."
- Kanser tedavisinde immüno onkoloji dönemi
Prof. Dr. Borhan, yakın gelecekte kanser tedavisinde immüno onkolojinin yaygın olarak kullanılmaya başlayacağını belirterek, şöyle devam etti:
"İmmüno onkolojiyi kansere karşı kişinin kendi savunma hücreleri ile mücadele etmesi olarak özetleyebiliriz. Yakın gelecekte bu alanda inanılmaz ölçülerde ilerlemeler olacağını düşünüyorum. Bilim dünyasında çığır açan bu yönteme ait 2014'te onaylı tek bir ilaç varken günümüzde melanomda 3, akciğer kanserinde 2, böbrek tümöründe 1 immüno-onkolojik tedavi ajanı kullanım onayı almış durumdadır."
Konferansa, SBÜ Rektör Yardımcısı Sadrettin Pençe, SBÜ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mağfiret Abduveli ve öğretim üyeleri de katıldı.
AA
Kaynak: