yazar-104
Seçimin Sonucu; İyi Oldu!
Bizim ülkemizde gerçekleşmesi için uğraşılan bir işin olumlu veya olumsuz neticelenmesi sonucu, söylenegelen en geçerli kelimeler “iyi oldu,” dur. Değerlendirmeye başlarken “iyi oldu” ile cümleyi açmak, hilafsız hepimizin başvurduğu bir yöntemdir.
Örneğin; bizde sorulur soruşturulur, kız istenir, başarılı olmak için aileyi tanıdık bir sürü aracı konur. Buna rağmen kız verilmemişse söylenecek ilk kelime bellidir; “ İyi oldu yav, zaten kıza pek kanım ısınmamıştı. İyi oldu be, bunun annesine çok geçimsiz diyorlar. İyi oldu, baksana evleri pek de düzensiz,” vs. vs. Yok eğer kız verilmişse bu iyi oldular hemen tersine işlemeye başlar; “İyi oldu, tam bize göre bir aile. İyi oldu, gelinim de pek güzel. İyi oldu, babasını mahallede herkes sayıp seviyor,” vs. vs.
Yerel seçimin sonrasında gelenek değişmedi ve seçim değerlendirmesinde bulunanların, aşağı yukarı tamamı “iyi oldu,”larla cümlelerini kurmaya devam ettiler. Hatta bizzat seçime girip kaybetmiş adaylar bile bu kelimeleri kullanmaktan geri durmadılar. “İyi oldu ya, ben zaten iki dönemdir yapıyordum, birazda başka arkadaşlar yapsın. İyi oldu abi, zaten hanım kazanmamı istemiyordu. Hiç olmazsa aileme adam gibi vakit ayırabilirim. İyi oldu, buyursunlar yapsınlar bakalım, konuşmak gibi kolay mıymış bu işler görsünler.”
Gördüğümüz gibi biz artı durumda da, eksi durumda da kendimize “iyi oldu” ile başlayan cümleler bulmakta zorlanmayız. Ve işte size yine aynı kelimelerle başlayan seçim değerlendirmeleri:
“İyi oldu oh, iktidar anlasın her yerde seçim alamayacağını. Kendilerini en iyi görmeyi bırakırlar böylece. Bu seçim sonuçları işlerin tersine döndüğünü gösterdi, Anavatan gibi olacak sonları.” “İyi oldu abi, bizim il ve ilçe teşkilatlarının iyi bir elden geçmesi gerekiyordu. Adamların yaptığı hiçbir mantıklı iş yok, almışlar arkalarına Tayyip rüzgârını başka bir numara bilmiyorlar. İti kopuğu partiye doldurup seçim kazanacaklarını sanıyorlardı.” “İyi oldu, şimdi Tayyip Bey teşkilatları yeniden değerlendirir, genel seçime daha iyi hazırlanırız. Ayrıca muhalefetin elinde doğru dürüst belediye yoktu. Halk unuttu bunların başarısızlıklarını. Genel seçime kadar yine başarısız olurlar. Böylece genel seçimde bizim işimize yarar bu sonuçlar.” “İyi oldu, bakın şimdi yeni bir dönem başladı. Göreceksiniz şehrimize en güzel hizmeti biz vereceğiz. Hizmet üretmek, başarılı olmak için iktidar partisinden olmanın hiçbir önemi olmadığını herkes öğrenecek.” “İyi oldu, bu halka da bunun gibi adamlar lazım zaten.”
Peki, Ereğli açısından seçim sonuçlarını değerlendirmek istersek neler söyleyebiliriz? Ne söyleyebiliriz ki kardeşim “iyi oldu!..”