Şekerin tadı R. Konuk’la güzelleşti

Şekerin tadı Recep Konuk’la güzelleşti

 

 

Pancar üreticisi çiftçilerinin oluşturduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, lideri soy kökü Bozkır’a ulaşan Türkmenbeyi Recep Konuk’la birlikte sarmala dönen borç yükünden kısa sürede sıyrılıp dev cirolara ulaşan bir holding haline geldi. Konya Şeker Fabrikası’nın sahibi olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, peş peşe dev yatırımlar gerçekleştirirken, çiçeği burnundaki Çumra Şeker Fabrikası, kısa süre içinde ilklere imza attı. Türkiye'nin en büyük ve modern tesisi bu fabrika, ülkede ilk kez sıvı şeker üretirken şeker sektörüne ismini altın harflerle yazdırdı. Meşrubat üreticilerinin kapısında kuyruk oluşturduğu bu örnek tesiste, coğrafyamızda ilk kez iki lezzetli bonbon üretilmeye başlandı. Fabrikada, çikolata ve biyobenzin (bioetanol) üretimi de yapılacak.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından, yaklaşık bir yıl önce açılan, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin en büyük iştiraki olan Konya Şeker A.Ş'ye bağlı Çumra Şeker Fabrikası, önemli projelere imza atıyor. Fabrikalar için enerji girdisi büyük maliyet tutarken, Çumra Şeker Fabrikası, bu sorunu da çözdü. Kurulan akışkan yataklı kazan teknolojisi sayesinde, kendi elektriğini kendisi üretiyor. Sistem içerisinde düşük kalorili kömür kullanılarak enerji elde ediliyor. Kömürün buharından da elektrik üretimi yapılıyor.

Ova’ya bugüne kadar “Şehr-i Konya”nın il nüfusu kadar ağaç diken ve hedeflerinin Türkiye’nin nüfusu kadar ağaç dikmek olduğunu açıklayan, şekerin tadını ismiyle güzelleştirerek tatlandıran Recep Konuk, kurmaylarıyla birlikte 24 saati 25 saat olarak çalışarak geçiriyor.

Bu yıl Eylül ayında çikolata üretimine başlayacak olan Çumra Şeker Fabrikası’nın 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak yeni ünitelerde üretilecek bonbon ve çikolatalar, yurt dışına ihraç edilmesi planlanıyor. Pancar çiftçisinin zirve örgütü olan Pankobirlik’inde başkanlığını yapan Recep Konuk, çikolata sektöründe boşluk gördükleri için bu alana girdiklerini belirtirken, “Kristal şekeri yurtdışına satamıyoruz ama bonbon üreterek, bir şekilde şekeri cilalayıp satıyoruz” dedi.

Hafta sonunda Ova Kavağı Beldesi yakınlarındaki “Konya Şeker Ormanı” ağaçlandırma çalışmasında fidan dikerken ayaküstü “Bozkır Sohbeti” yaptığım Recep Konuk, “Gardaş, benim soy köklerim de Bozkırlı. Anam Koçaş’tan” dedi. Bozkır’ın yetiştirdiği bir aydın olarak ben sayın Konuk’un köklerinin Bozkırlı olduğunu biliyordum. Yazılarımın çoğunda Bozkır’a vurgu yaptığım için bu ayrıntıyı da yazmadan geçemedim. Bu yazının başlığını “Şekerin tadı Recep Konuk’la güzelleşiyor” koydum.

Niye mi?

Sorunun yanıtları aşağıda. Buyurun birlikte okuyalım.

- Kıtlama: Çumra Şeker Fabrikası'nda, yine Türkiye'de ilk olarak 'kandis' adı verilen kıtlama şeker üretilecek. Ülkemizde bilinmeyen bu şeker türü, tek bir kristal şekerin büyütülmesiyle üretiliyor. Siyah ve kahverengi şeker olarak satışa sunulacak ‘kandis’in iki ay içinde üretilmesi planlanıyor.

-Biyoetanol (Biyobenzin): Çumra Şeker Fabrikası tesisleri, pancardan, benzin yerine kullanılabilen ‘biyobenzin’ veya ‘biyoetanol’ üretecek. Bu tesis ise 50 milyon dolarlık yatırımla bu yıl tamamlanacak.

-Sıvı Şeker: Türkmenbeyi’nin Konya çiftsinin öz kaynağıyla kurduğu Çumra Şeker Fabrikası, ülkede ilk defa sıvı şeker üretimi yapıyor. Günde 250 ton kapasiteli tesiste saf ve pastorize olarak üretilen sıvı şeker, özellikle dev meşrubat firmaları tarafından tercih ediliyor. Sıvı şeker, ev hanımları tarafından reçel yapımında da kullanılabiliyor. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, sıvı şeker üretimi için 150 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, sıvı şekere büyük talep olduğunu söyledi. Konuk, Almanya'daki şeker tüketiminin yüzde 20'sinin sıvı olduğunu kaydetti.

İki Tatlı Şeker: 5 milyon dolarlık yatırım yapılan tesis, yaklaşık üç ay önce Çumra Şeker Fabrikası bünyesinde devreye girdi. Bonbon tesisinde, 5 çeşit iki lezzetli şeker üretimi yapılıyor. Vitamin katkılı şekerlerin içindeki jel ve dışındaki sert tabaka farklı tatlarda. İki tadı olması nedeniyle 'Boniki' adı verilen şekerler, kısa süre içinde piyasada satışa sunulacak. Bunların dışında Damla Suyu Sistemleri Fabrikası’nın yapılmasına yakında başlanacak. Yeni sistemlerin çiftçilerimize kazandırılmasıyla hem ürün kalitesi artırılacak, hem de sudan tasarruf sağlanarak doğanın korunması sağlanacak. Cihanbeyli-Altınekin arasına dev bir fabrika yapılıyor. Dahası var. Ortakların bulunduğu her merkeze bir fabrika yapılacak. Dana kreşleri yaygınlaştırılacak, üreticilerin hayvancılık bilinçleri geliştirilecek. Konya Pancar Kooperatifi’nin üyelerinin ortağı olduğu Konya Şeker A.Ş.’nin kurduğu Çumra Şeker Fabrikası’nın sektöre kazandıracaklarını yazmaya çalıştık.

Bizim sektördeki birileri bu yazıya “yağcılık” diyebilir…

Okuyucularımız kimseye “yağ çekmeye” ihtiyacımız olmadığını iyi bilir.

Ama, küçük, basit ve günü birlik hesap yapan bazı kalemşorlar takdir etse de etmese de, güneş balçıkla sıvanmaz… Çünkü, Konya şekerinin tadı Recep Konuk’la güzelleşti, güzelleşmeye de devam edecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.