Selçukya Şiir Geceleri Bir Yaşında

Şairin kalemi değil kalbi var 

Ne yazarsa ordan yazar şairler 

Düşen kuş tüyünün sesini duyar 

Gecenin içinde nazar şairler 

 

Bu şehrin kültürel değerlerini ortaya çıkarıp gündeme getirmek için faaliyet gösteren, Selçukya Kültür Sanat Derneği’nin her pazartesi akşamı Kılıçaslan Konferans salonunda tertip ettiği, Selçukya Şiir geceleri bu hafta başında birinci yaşını görkemli bir geceyle kutladı. İçinde bulunmaktan büyük onur duyduğum bu Derneğin daha uzun yıllar Konya'mıza hizmet vereceğine ve daha büyük projeler geliştirerek nice güzelliklere imza atacağına güvencim tamdır. 

 

Bu güzel organizasyon Başkan Fatma Şeref Polat’ın açılış konuşmasında Selçukya adının ilk rahmetli şairimiz Feyzi Halıcı tarafından kullanıldığını ve Anadolu’yu kast ederek, Konya’yı merkeze aldığını belirtti. Ayrıca Konya’nın kadim bir şehir olduğunun ve şiire, sanata birçok dönemde ev sahipliği yaptığının altını çizdi. Hikmet Peker’in hazırladığı harika slayt da derneğimizin geçmiş zaman içinde gerçekleştirdiği gecelerden resimler yer aldı. Gecenin ilk şiirini Selçukyalı Güzel’le bu satırların sahibi yaptı. Kazım Öztürk, Tayyar Yıldırım, Salih Sedat Ersöz ve Ahmet Üresin geceye özel şiirlerini seslendirdiler. Saliha Değirmenci Yavaş geçen hafta son kitabı Kervankıran için özel düzenlenen gece için, derneğimize teşekkürünü bir şiirle dile getirdi. Gecenin diğer şairleri Ahmet Şener, Hasan Karaca, Galip Ayata, Derviş Ahmet Şahin, Fatma Toroslu, Demet Esen, İbrahim Demirtaş, Eva Eker, Ferhat Pekedis de çeşitli konulardaki şiirleriyle gecemizi renklendirdiler. Hikmet Peker ve Gökhan Kalkan da seçtikleri birer şiirle geceye katkıda bulundular. Elie Yılmaz Mirsal de Derviş Ahmet Şahin’in Bana Neşeli Be Bir Şey Çal Hayat adlı şiirini okudu. Mustafa Remzi Samancı da her zaman olduğu gibi geceye özel doğaçlamasıyla salonu coşturdu. 

 

Gecenin özel konukları Konya'mızın iftiharı ödüllü yazarımız Hüzeyme Yeşim Koçak Muhyiddin Arabi’den bir şiir okurken değerli eşleri Faruk Koçak Bey de Necip Fazıl’dan Beklenen şiirini seslendirdi. Ayrıca Konya Ermenekliler Derneği Başkanı Ahmet İleri Bey de Cahit Sıtkı’dan Memleket İsterim şiirini okudular. 

Adnan Arı, Yaşar Uzun ve Hasan Karaca’nın çektikleri resimler de gecenin ölümsüzleşmesine sebep oldular. 

 

Evet geceyi böyle özetledikten sonra şimdi de bu gecelerin ve derneğimizin Konya’mıza neler katmakta olduğuna bir göz atalım. Pazartesi akşamları tertip edilen bu Selçukya Şiir Geceleri şehrimize şiiri yeniden getirmiş durumda. Bireysel birkaç çabanın dışında Konya’da böyle sürekli bir şiir faaliyeti uzunca bir zamandır yapılmıyordu. Bu programlarla şehrimizin sesini duyurmakta güçlük çeken şairlerine bu anlamda bir fırsat oluşturulurken, aynı zamanda şiir severlere de bu şairleri tanıma ve şiirlerini dinleme ortamı oluşturuluyor. Kılıçaslan Salonu’nun her duvarı, her sütunu şairlerin sesinden mısralarla hemhal oluyor ve duygular görünmez bulutlardan şiir müptelası insanların üzerine çisil çisil dökülüyor. Ben inanıyorum ki bu programların sayesinde gelecek nesile şiir sevgisi daha güzel bir şekilde aşılanacak ve gelecekte daha geniş mekanlarda daha çok insana şiirle hitap edilecek. Sanatı bütün dallarında varlığını hissettiren şiir, insanları daha huzurlu, daha ince duygulara sevk ederek, günümüzün stres ve bunalımından kurtaracaktır. Şiir sadece şairlerin değil, bütün insanların ortak değeridir. Bunun farkına varanların, çevrelerinde farklılıklarını hissettireceklerine inancım tam.  

 

Selçukya Kültür Sanat Derneği sadece şiir geceleriyle sınırlı da kalmayacak, mart ayından itibaren birçok konuda, birçok uzman isimle gerçekleştireceği konferanslarla da şehrimizin kültürüne katkıda bulunmaya devam edecek.  

Bernard Shaw: “Sanat; davranışımızı, karakterimizi, adalet ve sempati hislerimizi rafine etmeli; kendi kendimizi tanımamızın, kendi kendimizi kontrol etmemizin, diğerleri için beslediğimiz saygı hislerimizin ve hareketlerimizin yücelmesine hizmet etmeli; bizi adiliğe, zulme, adaletsizliğe ve bayağılığa tahammül etmeyecek şekilde geliştirmelidir “diyor. İşte bu şehirde bu ülkede bunun için faaliyet gösteren bütün emeklerin desteklenmesi gerekir. Bu anlamda şehrin bütün önde gelen kişi ve kuruluşları göreve çağırıyorum. Böyle sanat faaliyetlerini desteklemek, katılmak, çıkan kitaplara teveccüh göstermek ve sanatın, sanatçının yanında olmak, sadece sanatı ve sanatçıyı değil insanlığın da değerini artıracaktır.  

Sevgiyle kalın. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum