Fahri Kubilay
SEYYİDHARUN VELİYE BENZEMEK.
Elinizde bulunan kıymet ne kadar değerli olursa olsun tanıtamazsanız kıymeti sadece yerel sınırlar içinde kalır. Buda şehir merkezi ve mahallelerimizin türbe ziyaretinden öte bir sonuç doğurmazdı.
Bu manada Seydişehir'in elindeki değerleri iyi tanıtmak Seydişehirlilerin birinci görevidir diye düşünüyorum. Seydişehir’in tanıtımına katkı sağlayacağını umduğum ve Seydişehir Kaymakamlığı- Seydişehir Müftülüğü- Seydişehir Belediyesi tarafından ortaklaşa organize edilen tanıtım programlarının birincisi geçtiğimiz yapılmıştı. İkinci Seyyidharun Veli Hazretlerini anma etkinliği büyük katılımla gerçekleşti.
Cuma hutbesinde tüm camilerde Seyyiharun Veli Hz’ni anlatan hutbe okunması ile başlayan ve namazı sonrası Seyyidharun Camisi önünde binlerce kişiye yemek Seydişehir’deki tüm camilerde irmik helvası ikramı yapılması sanırım ilçemiz için ilkti.
Belediye düğün salonundaki panele konuşan Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel Seyyidharun diyarında çalışmak için burada olduğunu söylerken önemli bir müjdeyi de veriyordu.; Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından Sinan Yağmur çalışmalara başladığını ve 2015 etkinliklerinde Seyyidharun Veli Hazretlerini kitabı hazır olacağını söylemesi tanıtım açısından çok önemli bir gelişmeydi.
Diyanet ansiklopedisinde Seyyidharun veli maddesini yazarı Doç. Dr. Haşim Şahin Modern dönemlerde tanıtım için geniş katılımlı etkinlik ve filimler yapıldığını Seyyiharun Veli hazretlerin daha iyi tanıtımının yapılması için yapılan etkinliğin ileride Seyyidharun anlatan film yapılmasını istemesine Seydişehir’i yönetenlere verilmiş önemli bir mesajdı.
Tarihte medeniyet kuran büyük insanların kurdukları medeniyetler kendi adlarına şehirler kurarak tarih boyunca adını yaşatan insanlardır.
Konya il Müftüsü Prof.Dr. Ali Akpınar “Köklere inmeden değerlerimizi bilmeden olmaz anmak için anlamak gerekir senede bir kere anmayla olmaz Seyyidharunun torunları bugün ne kadar Seyyidharun’a benziyor biz ecdada ne kadar yakışıyoruz. Seyyidharun halkın sultanlığından gönül sultanlığına hicret eden bir adamdır. Yoldan geçerken kimseye meliklik sultanlık vermezler. Seyyiharun Veli Hazretlerinin adanmışlık ruhudur. Biz bu gün şuradan şuraya gidemiyoruz o günkü ulaşımı düşünün bir daha dönmemek üzere her türlü risk ölüm dâhil her şeyi göze alarak yola çıkmıştır.
Örneğin 100 Bin sahabede olduğu gibidir. O oturup ta ya Allah bismillah çekerek bu medeniyeti imar etmedi o kurduğu medrese ile uzun yıllar bölgeye hitap etmiştir yeniden ihya için yeni Seyidharunlar yetiştirmeliyiz.” demesi sanırım etkinlikler boyunca söylenebilecek en etkili cümleydi.
Evet ne kadar doğru bugün bizler medeniyet kuran Seyyidharun Veliye ne kadar benziyoruz sanırım kendimize sormamız gereken soru bu olsa gerekir.
Şehrimizin kurucusu ve kuruluşuna dair bu programların daha etkili olması için halkın katılımı sağlanarak ülke genelinde hatırlanır hale getirilmesi mümkündür.
Kurucumuz Seyidharun velinin hükmi şahsiyetinin yanı sıra içinde bulunduğumuz coğrafya da hem ekonomik anlamda hem de turizm açısından önemli katma değerlerin yanı sıra ilçe halkının kaynaşmasına da vesile olacağı kanaatindeyim.
Umarım önümüzdeki yıllarda bu programlar ulusal haber ajanslarında daha çok yer alır…
Geliştirilmeli. Desteklenmeli…