Serpil Yalçınkaya
Şiirler dörtlemeler
ŞİİRLER DÖRTLEMELER
“Eğer bugün dünya milletleri arasında bir kardeşlik derneği kurulursa başkanlığına şair Feyzi Halıcı’yı getirtmek isterim. Bu Anadolu toprakları, bütün Akdeniz medeniyetlerinin canlı bir müzesidir. Feyzi Halıcı, bu tarihi Anadolu topraklarında doğup, Selçuklu-Osmanlı kültürünün mirasını taşımaktadır. Hepinizin bildiği gibi büyük Atatürk’ün manevi oğludur. Bir de bütün dünya toleransının sembolü haline gelen Mevlâna Celaleddin-i Rûmi ile Yunus Emre’nin evladıdır.”Ord.Prof.Dr.Anna Masala
Feyzi Halıcı…
Şair, yazar, antolog.
Mevlana Türbesi’nin yanındaki Celâl Sokağı’nda doğdu. Çocukluğunu ney sesleri ve tennureler doldurdu. İlkokuldayken babasının halı mağazasına devamlı gelen ve konuşmaları arasında durmadan doğmaca şiir söyleyen Konyalı tanınmış âşık Mehmet Ağa’yı (Yakıcı) dinlerdi. Aşığı taklit etme isteği ve gayretiyle kafiyeli tekerlemeler söylemeye başladı. Konya Ortaokulu ve sonrasında Konya Lisesi’ni bitirdi.
9-10 yaşlarında iken Son Posta Gazetesi’nin açtığı bir ankete şiirle cevap vermesi ve gazetenin ilk sayfasında şiirinin yayınlanması, Konya’da şair olarak tanınmasına sebep ve onun için de bir teşvik oldu. Şiirleri Afacan, Mektepli, Çocuk Sesi ve Arkadaş adlı çocuk dergilerinde çıktı.
Babasının da yazdığı her şiiri ödüllendirmesi, bir çocuk dergisinde yayınlanan “İmtihan Odasında” adlı şiirini, Hikmet Feridun Es’in Akşam Gazetesi’nde çıkan bir yazısında övmesi Halıcı’yı yüreklendirdi.
Üniversite öğrenimini İstanbul’da yaptı ve 1950’de İ.Ü. Fen Fakültesi’ni Kimya Yüksek Mühendisi olarak bitirdi. İstanbul’da hep kültür ve sanat ortamında yaşadı. Şiirleri Çınaraltı, Şadırvan, İstanbul ve Varlık dergilerinde yayınlandı.
Konya’ya döndüğünde bir taraftan ticaretle uğraşırken diğer taraftan Konya’daki bütün kültür ve sanat hareketleriyle ilgilendi ve bir kısmını kendisi başlattı. 1951’de Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. 1957’de Türk Dil Kurumu üyesi oldu ve 1959’da Konya Turizm Derneği’ni kurdu. Bu vesileyle Konya’da ilk defa düzenlenecek olan pek çok tören, şölen ve yarışmalara imzasını attı.
1968-1978 yılları arasında senatörlük ve bu arada Türkiye-Pakistan Dostluk Derneği’nin başkanlığını yaptı. !978’de Tanıtma ve Turizm Bakanlığı Baş Müşavirliği’ne atandı. 1977’de Konya Kültür ve Turizm Vakfı’nı kurdu. 1977-1980 yılları arasında Türk Kooperatifçilik Kurumu Genel Başkanlığı’nı, altı yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çağdaş Kültür Eserleri yayın Danışma Kurulu üyeliğini, dört yıl aynı bakanlığın Milli Kültür Dergisi’nin yayın kurulu üyeliğini yaptı.
1980’de Struga Şiir Akşamları’nda Türkiye’yi temsil etti. Yurt içi ve dışında çeşitli bilimsel kongrelere katılıp bildiri sundu.
Atatürk’ün doğumunun 100. Yıldönümü dolayısıyla Devlet Bakanlığı’nın görevlendirmesi ile yazdığı şiir, marş olarak Nevit Kodadlı tarafından bestelendi.
Pakistan’ın Konya fahri konsolosu oldu.
20 yıl İstanbul Pera Palas’taki “ Şiir Günleri”ni düzenledi. Ankara’da Türk Tanıtma Vakfı’nda 18 yıl her hafta Sanat ve Şiir Günleri’ni düzenledi.
1957’den itibaren Çağrı Dergisi ( Türkiye’nin en uzun ömürlü ve her ay aralıksız çıkan ikinci edebiyat dergisidir.)’ni çıkardı. Şiirlerinin bir kısmında Fezaî mahlasını kullandı.
Feyzi Halıcı… Bir ömürde birçok ömürlük işi başarabilmiş nadir fikir adamlarımızdan ve bizden biri… Buradaki satırlara sığdıramayacağımız daha birçok çalışma ve hizmetlerle örülmüş bir hayat…
Şiirler-Dörtlemeler adlı eseri bu güne kadar yazmış olduğu tüm şiirlerini içeren kapsamlı bir eser. Dörtlemeler üzerine sohbet, “Yaşama Sevinci” üzerine Ercan Turna’nın yazısı, Mesnevi’nin ilk 77 beyti üzerine yorumları ve Hünkâr Hacı Bektaş-ı Velî’de Özdeyişler gibi bölümlere de yer verilmiş.
Birçok Konyalı sanatseverleri bünyesinde bulunduran Konya Kültür ve Turizm Derneği’ne Feyzi Halıcı’nın oğlu Emre Halıcı Beyefendi tarafından kendi elleriyle hediye edilen bu kapsamlı eser için teşekkür ediyor; daha uzun yıllar Konyamıza sağlayacağı katkılarından dolayı daha şimdiden Feyzi Halıcı’yı tebrik ediyorum.
Selametle, ihsanla kalınız.