Soğuk Hava Raynaud Hastalığını Tetikliyor: Uzmanlardan Kritik Uyarılar

Soğuk Hava Raynaud Hastalığını Tetikliyor: Uzmanlardan Kritik Uyarılar

Kış mevsiminde artan el ve ayak üşümeleri hafife alınmamalı! Medicana Sağlık Grubu’ndan Uzm. Dr. Selin Turan, bu durumun Raynaud hastalığının habercisi olabileceğini belirtti ve korunma yollarını anlattı.

Kış mevsiminde soğuk hava, çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanlardan biri de el ve ayak üşümeleri. Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Selin Turan, sürekli üşüyen ve renk değişikliği gözlemlenen el ve ayakların, Raynaud hastalığına işaret edebileceğini söyledi.

Soğuk ve Stres Hastalığı Tetikliyor

Raynaud hastalığının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirten Dr. Turan, şu bilgileri paylaştı:

"Raynaud hastalığı, soğuk hava veya yoğun stres durumlarında, parmaklar, burun, dudak ve kulak gibi vücudun uç noktalarına kan akımının geçici olarak azalmasıyla ortaya çıkar. Kan damarlarının soğuk ya da strese karşı anormal şekilde daralması sonucu oluşan bu durum, renk değişiklikleri (beyaz, mavi, kırmızı), soğukluk hissi ve ağrıyla kendini gösterebilir. Şartlar normale döndüğünde bu belirtiler geriler."

Soğuk Hava Raynaud Hastalığını Tetikliyor: Uzmanlardan Kritik Uyarılar

Raynaud Hastalığı Kimlerde Daha Sık Görülüyor?

Raynaud hastalığının özellikle kadınlarda, genetik yatkınlığı olan bireylerde ve bağ doku hastalıklarına sahip kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. Turan, risk faktörleri arasında stres, sigara kullanımı ve titreşimli el aletleriyle çalışmayı da sıraladı.

Semptomları Hafifletmek İçin Öneriler

Kış aylarında Raynaud hastalığı semptomlarının arttığını ifade eden Dr. Turan, korunma yollarını şöyle sıraladı:

  • Aşırı soğuk ortamlardan kaçının.
  • Tütün ürünleri ve kafeinden uzak durun.
  • Dengeli beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
  • Eldiven kullanarak ellerinizi, kalın çoraplarla da ayaklarınızı koruyun.
  • Doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

Raynaud hastalığı hakkında farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Turan, özellikle kış mevsiminde bu belirtileri yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmasını önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.