Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

Son zamanların sorusu: İnsülin direnci nedir?

Bugünkü yazımda son zamanlarda halk arasında çok konuşulan ve giderek bu sorunla uğraşan pek çok kişi olduğundan insülin direnci ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

İlk olarak şu soruyu yanıtlayarak başlayalım. İnsülin nedir, vücutta nasıl gelişir?

İnsülin, vücudumuza aldığımız bileşenlerden olan glikozu kandan alıp hücrelere taşıyarak hücrelerin ihtiyacını karşılamasını sağlayan hormondur. İnsan vücudu olarak kasların ve karaciğer de bulunan hücrelerin insüline gereken tepkiyi vermediğin de ve bu durumda enerji için kandaki glikozu kullanmadığı durumdur. Yani vücutta insülin hassasiyeti bozulduğunda insülin kullanılamaz ve kan şekeri düşmeyip yüksek kalır. Bu durumda insülin kanda artar ve insülin fazlalığı olur eğer bu durum sağlıksız ve düzensiz beslenme ile devam ederse kanda ki şeker oranı yüksek olacağından tip2 diyabete yol açabilir.

Karşı karşıya kaldığımız sorunun kaynağını öğrendiğimize göre o halde ne yapmalıyız ki insülin direncini yenelim?

İnsülin direnci olan kişiler genellikle ilaç kullanımına başlar. Tabi ilaçlara güvenip beslenmenizi doğru, dengeli ve yeterli şekilde olmasını sağlamazsak ve gün içinde hareketsiz yaşama devam edersek direnci kırmamız mümkün değildir.

İnsülin direnciyle mücadelenin en iyi yolu SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME’den geçiyor.

Peki insülin direncinde nasıl bir beslenme olmalıdır?

Az az ve sık sık beslenme programı uygulanmalıdır.

Pirinç, patates, reçel, marmelat, üzüm, bal gibi şeker oranı yüksek gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

Basit karbonhidrat tüketimi azaltılmalıdır.

Beyaz ekmek ve beyaz ekmekten yapılan tüm gıdalardan uzak durup yerine tam buğday veya çavdar unun yapılmış gıdalar tercih edilmelidir.

Günde 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır

Probiyotik tüketimine ve lif oranı yüksek meyveler ile tahıllar tüketilmelidir.

Günde en az 2.5 litre su tüketimi olmalıdır.

Haftada en az 3-4 kere spor olarak en azından yürüyüş ile hareketsizliğin önüne geçilmelidir.

Gün içinde ara öğünlerde kuruyemiş; ceviz, leblebi, badem, fındık tüketilmelidir.

Ana öğünde veya ara öğünde karbonhidrat tüketiminin yanında kan şekerini dengelemek için mutlaka protein; süt ve süt ürünleri eklenmelidir.

Özellikle şeker hastalığı riski taşıyan hastalarda bu sorun tespit edilip, doğru zamanda doğru tedavi uyguladığımızda hastalık hiç başlamadan önlenmiş olur. Ve tabi ki doğru ve dengeli bir beslenme programı için bir diyetisyene başvurulması önerimdir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum