Suriyeli El Cabir "yapay çene" ile sağlığına kavuştu
Suriye'de hava saldırısında çenesini kaybeden El Cabir, Türk hekimler ve mühendislerinin ürettiği "yapay çene" ile sağlığına kavuştu- Suriyeli El Cabir:- "Esed güçlerine ait uçaklar, biz araçtayken bombaladı. Uyandığımda, nerede olduğumu bilmiyordum. Alla
ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Suriye'de hava saldırısında çenesini kaybeden Muhammed El Cabir, Türk hekimler ve mühendislerinin ürettiği "yapay çene" ile sağlığına kavuştu.
El Cabir, Suriye'nin Halep kentindeki hava saldırısında ağır yaralandı. Saldırıda çenesinin büyük bir bölümünü kaybeden 32 yaşındaki El Cabir, Suriye'de çok sayıda ameliyat geçirdi. Daha sonra Türkiye'nin sahip çıktığı El Cabir, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi'nde (METÜM) üç boyutlu yazıcıyla titanyumdan üretilen yapay çene, El Cabir'e nakledildi. Geçirdiği operasyon sonrasında konuşma yeteneğini yeniden kazanan El Cabir, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
Suriye'nin Halep kentinde düzenlenen hava saldırısına bir araçta yakalandığını ve yanındaki arkadaşlarının hayatını kaybettiğini söyleyen El Cabir, "Esed güçlerine ait uçaklar, biz araçtayken bombaladı. Uyandığımda, nerede olduğumu bilmiyordum. Allah'ıma şükürler olsun, Türkiye bana kapılarını açtı. Hastanede çok iyi hizmetler gördüm, ameliyatın dünya çapında yapılan tek ameliyat olduğu söylendi. Özel yapım bir çene yerleştirmişler, inşallah tam olarak sağlığıma kavuşurum." dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Ramazan Erkin Ünlü, hastanın kendilerine geldiğinde alt çenesi ve dudaklarının, yanaklarının arkasından itibaren de yüzünde hiçbir şey olmadığını söyledi.
Hastanın yaşadığı saldırıda üst dudağından itibaren çene kemiğini kaybettiğini anlatan Ünlü, "Ağız tabanı yoktu, iki dudağının bitiminden itibaren boynu başlıyordu. Fonksiyonel olarak ne konuşabiliyordu, ne beslenebiliyordu. Yaralanmaları ve bir miktar enfeksiyonu vardı. İlk geldiği zaman bunlarla mücadele ettik. Enfeksiyonunu bitirdik, açık yaralarının müdahalesini gerçekleştirdik." dedi.
- "Konuşma fonksiyonu erken safhada gerçekleşti"
METÜM'ün saf titanyumdan ürettiği çenenin üzerine kas ekleyerek yüzün alt bölgesine yerleştirdiklerini belirten Ünlü, tedavi sürecini şöyle anlattı:
"Alt çenenin kalıntılarıyla birleşerek yeni bir çene planlamak çok daha zor çünkü hastanın ısırması gibi sorunlar vardı.
Daha önce böyle bir ameliyat total olarak yapılmış ama parsiyel olarak yapmak daha zor. Çünkü var olan 'mandubila' dediğimiz alt çene kemiği kalıntılarıyla birleşerek yeni bir çene planlamak çok daha zor ve literatüre de baktığımızda bunun dünyada bir ilk olduğunu gördük.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi METÜM'ün yardımıyla bu sorunları aştık. İlk operasyonu yaptık, şekilsel olarak birkaç operasyonumuz daha var. Omzundan ve göğüs kaslarından farklı dokular aldık. Ağız tabanını oluşturduk hastamızın şu anda bir ağzı var. Omzundan yaptığımız dokularla dış yüzeyini planladık. İşlemler başarılı gidiyor, hastamızın durumu şu an iyi. Kas transferlerinden sonra çene hareketini kısa zamanda beklemeyiz. Bu hastamızda, iki haftada çene hareketleri başladı. Çene hareketleri başladığı zaman hasta yemek yiyebiliyor, beslenebiliyor, ses çıkarma hareketleri başlıyor. Dil tabanını da yaptık. Şu an belli miktarda konuşma fonksiyonunu yapacak düzeye geldi. Bu bizim beklediğimizden çok daha erken bir safhada gerçekleşti."
- "Vücut implantlarını da yapabiliyoruz"
METÜM Müdürü Simel Ayyıldız ise hastanın tomografisinin kendilerine ulaştığında ekran üzerinde mühendislerin çalışmalarıyla üç boyutlu hale getirdiklerini belirterek, "Çalışacak cerrahımızın istediği her neyse önce onu tasarlıyoruz. Sonrasında da plastik modeller üzerinde üretip bir onay alıyoruz. Merkezimizde vücut implantlarını da yapabiliyoruz." dedi.
Hastanın ameliyat öncesindeki plastik modelini anlatan Ayyıldız, "Bizim üzerinde çalıştığımız alt çeneden geriye kalan parçaları. Ateşli silah yaralanmasında büyük bir bölümü hasara uğramış. Titanyumdan yaptığımız parçayı tasarlayarak üretimini yaptık. Titanyum malzeme uygulanan hastalarda kullanıma bağlı bir süre yoktur. Sağlık açısından son derece üstün malzemeler. Biz ürettiğimiz ürünlerden parça takılan hastalardan da olumsuz geri dönüş almadık." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane METÜM'ün Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı protokolden de bahseden Ayyıldız, "SGK'nın sınırlarını koyduğu bazı hastalar için masrafları Gülhane METÜM karşılıyor ve hasta herhangi bir ücret ödemiyor. Hasta yoğunluğumuzun da ilerleyen dönemlerde artmasını bekliyoruz." dedi.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, ateşli silah yaralanması ile alt çenesini kaybeden hastaya, yüksek teknolojiden de faydalanılarak tıp literatürüne girecek bir müdahale yapıldığının altını çizdi.
Zengin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin METÜM birimi ve Numune Hastanesi'nin plastik cerrahi kliniğinin işbirliğiyle genç bir insanın yaşam kalitesinin yükseltilerek, hem yutma hem de konuşma fonksiyonlarının yerine getirildiğini söyledi.
AA
Kaynak: