Susuzluk Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması sebebiyle kişilerde sıvı kaybı daha fazla oluşmaktadır
Susuz kalmadan, sağlıklı bir şekilde nasıl oruç tutulabileceği konusunda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülperi Çelik bir açıklama yaptı. İftar ve sahurda yeterince sıvı tüketilmemesinin vücudun su ve elektrolit dengesini bozduğunu belirten Çelik, erişkinlerde günlük su ihtiyacının kilogram başına 35-40 mililitre olduğunu bu nedenle iftar ile sahur arasında en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik yaptığı açıklamada; “Özellikle yaşlıların uzun süre susuz kalmaları, kanın yoğunlaşmasına neden olur bu da bu hastalarda sağlık sorunlarına yol açabilir. İftar ve sahur arasında yeterli sıvı alamayan kişilerde hipotansiyon, böbrek fonksiyon bozuklukları ve kardiyovasküler sorunlar ortaya çıkabilir” dedi. Çelik su ihtiyacının daha az olmasını sağlamak için nelerin yapılabileceğini ise şöyle açıkladı: “Oruçluyken ağır fiziksel aktiviteden kaçınılmalı, güneşin dik geldiği öğle vaktinde dışarıda olunmamalı, serin ve nemli ortamlar seçilmeli, hafif giysiler giyilmeli, sahurda ve iftarda gazlı, şekerli içecek yerine taze meyve suyu veya maden suyu tüketilmeli, günlük alınması geren sıvı tek seferde değil iftar ve sahur arasında bölünerek düzenli içilmeli”. İftarda sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Gülperi Çelik, domates, salatalık ve biber gibi besinlerin susuzluğa karşı bizi daha dayanıklı yapacağını söyledi. Özellikle sahurda tüketeceğimiz bir bardak süt bizi 5 saat tok tutar, mineral ve vitamin takviyesi olur diyen Çelik, sahurda çay veya kahve yerine süt, çorba, yoğurt, ayran, kefir, komposto gibi sağlıklı sıvıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Tuzun vücutta suyu tuttuğunu ve su içmeye neden olduğunu ifade eden Çelik, iftar ve sahurda aşırı tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durmamız gerektiğini de sözlerine ekledi. Haber Merkezi