"Talebimiz toprak olacak organlara"
Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Türkyılmaz:- "Avrupa ülkelerinde organ yüzde 80 kadavradan, bizde ise aynı oranda canlıdan alınıyor. Talebimiz toprak olacak organlara"
TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, Avrupa ülkelerinde nakil için organların yüzde 80 kadavradan alındığını belirterek "Bizde ise aynı oranda canlıdan alıyor. Talebimiz toprak olacak organlara." dedi.
Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ naklinin, görev yapmayacak kadar hasta, hatta bedene zararlı hale gelen organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemi olduğunu söyledi.
Türkiye'de böbrek yetmezliği tanısıyla tedavi gören yaklaşık 70 bin hasta olduğunu dile getiren Türkyılmaz, bekleme listesindeki bu hastaların da yüzde 11'inin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Türkyılmaz, bu rakamların çok yüksek olduğunu vurgulayarak "Bu korkunç bir olay. Terörde kaybettiğimizden de trafik kazalarında kaybettiğimizden de fazla." diye konuştu.
Diyaliz hastalarının haftada 3 kez makineye bağlanarak hayatlarını sürdürdüğünü anlatan Türkyılmaz, şöyle devam etti:
"Hasta her seferinde 3-4 saat makineye bağlanıyor. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzamaktadır. İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumları daha ciddi. Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da olmadığı için kısa sürede yaşamları sona erebiliyor. Organ nakledilen ve 20 senedir normal biçimde yaşamlarını devam ettiren birçok hasta var."
- "Karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği her an karşımıza çıkabilir"
Doç. Dr. Türkyılmaz, nakil bekleyen çocukların durumuna dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:
"Organ nakli çok önemli bir şey. Yaşamayan insan bilmiyor. Ailenizde de yoksa hep göz ardı ettiğiniz şeydir. Karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği her an karşımıza çıkabilir. Avrupa ülkelerinde organ yüzde 80 kadavradan, bizde ise aynı oranda canlıdan alınıyor. Talebimiz toprak olacak organlara. Kadavradan organ bulunursa gece gündüz demeden gerekeni yaparız."
Organ nakil merkezindeki herkesin bu işe gönülden bağlı olduğunu belirten Türkyılmaz, "Herkesi yaşatabilir miyiz gayesi içerisinde çalışıyoruz. Bir şeyler yapmak için motive oluyoruz ve bekleme listesindeki hastalarımızı kaybetmemek için herkesi organ bağışına davet ediyoruz." dedi.
Türkyılmaz, organ bağışı konusundaki duyarlılığın artırılması gerektiğine işaret ederek 18 yaşını doldurmuş herkesin organ bağışında bulunabileceğini kaydetti,
AA
Kaynak: