"TANAP ülkeler arası barış ve istikrara katkı sağlayacak"

"TANAP ülkeler arası barış ve istikrara katkı sağlayacak"

TANAP Doğalgaz İletim AŞ Genel Müdürü Düzyol: - "Türkiye, hem TANAP’ta pay sahibi ülke olarak hem de hattın geçtiği transit ülke olarak Avrupa enerji güvenliğine de katkı sağlayacak önemli bir konumda yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında TANAP, Avrupa B

KARS (AA) - TANAP Doğalgaz İletim AŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) sadece ekonomik bir proje değil, ülkeler arası barış ve istikrara katkı sağlayacak çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan anlaşmayla hayata geçirilmeye başlanan TANAP'ta, 3 bölge halinde çalışmalar daha önceden belirlenen takvime uygun devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Kars’ın Selim ilçesinde düzenlenen temel atma töreniyle inşa çalışmaları başlayan Ardahan, Kars ve Erzurum illerini kapsayan Lot 1 bölgesideki çalışmaları inceleyen TANAP Doğalgaz İletim AŞ Genel Müdürü Düzyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TANAP'ın iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya dayanmasına karşın sağladığı enerji arz güvenliği ve arz çeşitliliği kazanımlarıyla global öneme sahip olduğunu ifade etti.

Düzyol, projenin hayata geçirilmesinin ülkeler arası barış ve istikrara çok önemli katkı sunacağını ifade ederek, şunları söyledi:

”İki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar süregelen başarılı iş birliğinin en büyük ve önemli adımlarından birisi olan TANAP, sadece iki ülke arasında gerçekleştirilen bir proje olmanın ötesinde global açıdan bakıldığında stratejik önem taşıyan Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkasıdır. Türkiye, hem TANAP’ta pay sahibi ülke olarak hem de hattın geçtiği transit ülke olarak Avrupa enerji güvenliğine de katkı sağlayacak önemli bir konumda yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında TANAP, Avrupa Birliği ve Hazar Ülkeleri arasında iktisadi ve siyasi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlarken, barış ve istikrara da katkıda bulunacaktır.”

- Proje yerel ekonomiye de büyük katkı sağlıyor

Küresel ölçekli projenin, yerel anlamda da geçtiği bölgelerde hem yatırım hem de işletme safhasında bölge ekonomilerine başta istihdam olmak üzere önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Düzyol, boru hattı güzergahının geçtiği 20 ilde, yatırım döneminde doğrudan ve dolaylı yaklaşık 15 bin kişiye istihdam imkanı yarattığını, hattın geçtiği illerde başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere çok sayıda sınai ve ticari müesseseye yeni iş imkanları sağladığını belirtti.

Düzyol, TANAP'ın güzergahı üzerinde bulunan bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Projenin inşaat çalışmalarında ihtiyaç duyulacak iş gücünün öncelikle hattın geçtiği bölgelerden karşılanıyor olması bölgesel düzeyde yerel istihdama katkı sağlamaktadır. Ardahan, Kars ve Erzurum bölgesinde devam edilen çalışmalar boyunca vasıflı, yarı-vasıflı ve vasıfsız çalışanların yaklaşık yüzde 45’i bölgeden istihdam ediliyor. Ayrıca TANAP kapsamında hattın geçtiği bölgelerde sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu konuda kalkınma ajansları ve valiliklerle iletişim içerisinde ihtiyaçlar tespit edilmektedir. Bu kapsamda bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve uzun vadede olumlu etkileri olabilecek projelerin gerçekleştirilmesi, özellikle hattın geçtiği bölgelerde işsizliği azaltmayı ve meslek edindirmeyi amaçlayan, kırsal kesimde yaşayıp şehirlerdeki sosyal imkanlardan yoksun vatandaşlarımız, engelliler, yaşlılar ve çocuklara yönelik, büyük bütçeler gerektirmeyen ama etkisi büyük projelere destek olmak hedeflenmektedir.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı