Esat Çoğal
Tatili nasıl geçirmeli?
Anne babalar tatilde de çocuklarının okul döneminde olduğu gibi ders çalışmasını istiyor. Uzmanlar ise tatilde çocuklara ders baskısı yapmanın doğru olmadığını, bunun çocuklardaki okul sevgisini azalttığını belirtiyor
Yapmış ve okumuş olduğum kitaplarda, Üstün Dökmen’den tutun Nevzat Tarhan’a, Halit Ertuğrul’dan Doğan Cüceloğlu’na neredeyse hepsi; uzun yaz tatilinde çocukların oyun oynamasına izin verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Bir kere oyun çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimine büyük katkı sağlar. "İnsanlarımızın ekmek ve suya ne kadar çok ihtiyacı varsa oyuna da çocuğun o kadar çok ihtiyacı var. Bu sebeple çocuklar mümkün olduğunca oyundan kısıtlanmamalı. Sevdiği bir spor dalına, yaz kurslarına gönderilmeli. Bu okullarda çocuğu manevi açıdan geliştirici bilgiler verilmesine, özen gösterilmelidir. Ayrıca manevi atmosferden uzak tutulmadan sporda yapabilmeli oyunda oynayabilmeli… Çocuk enerjisini ancak oyun oynayarak atar. Oyun oynamayan, koşup zıplamayan çocuk asabileşir, enerjisini harcayamaz. Bu da çevresine daha saldırganca bir tutum takınmasına sebep olur. "
Tatilde çocuklara ders baskısı yapmanın en olumsuz sonucunun da okul sevgisini azalttığını vurgulayan pedagoglar, bunun telafisinin ise zor olduğunu kaydediyorlar. "Tatil çocuk için bir rahatlama, gevşeme, eğlenme dönemi olmalı. Tatil deyince çocuğun aklına oyun oynamak, ders harici farklı şeyler, diğer sosyal faaliyetler yapmak gelir. Çocuk bunu arzular ve bekler. Sürekli ders baskısı çocuğa hep okulu hatırlatır. Bu tatilde çocuğun hoşuna gitmez. Bu da okul sevgisini azaltır. Örneğin çocuğunuza bir hafta ya da iki hafta boyunca, serbest bırakıp, istediği zaman yatabileceğini istediği zaman kalkabileceğini bilgisayarı günde 2 saat değil 4 saat oynayabileceğini belirtebilirsiniz. Netice itibarı ile çocuk tatilde okulu özlemeli. Bunun yolu da sürekli ders ve okulu hatırlatarak olmaz."Çocuk şunu bilmeli; ders zamanı ders, okul zamanı okul, yemek zamanı yemeği, tatil zamanı tatili bilmeli bu ayrımlar çocuğa öğretilmeli
RENKLİ, RESİMLİ HİKÂYE KİTAPLARI ALIN
Çocuğun tatilde okuması için ders kitapları haricinde daha renkli, resimli ve eğlenceli hikâyeler okumasının önerilebileceğini,"Ne yazık ki velilerin, özellikle çocuklarını zayıf dersleri varsa, yaz tatilinde o derslere çalışmasını, ders kitabını yeniden gözden geçirmesini istiyorlar. Bu da çocuğu daha çok sıkıyor. O derse karşı sevgisizliği daha çok artıyor. Oysa aynı konuya ait çok farklı ve renkli, resimli kitaplar ya da diğer araçlarla bu yapılırsa çocuk sıkılmaz. Kısaca çocuk istediği tür kitapları yaz tatilinde okumalı. Örneğin çocuğunuzla geniş kapsamlı bir kitapevine gitmeli, ona istediği kitapları almalısınız. Özet olarak ifade etmek gerekirse çocuk tatilde uzaktan kontrolle biraz kendi haline bırakılmalı".
Hoşça, sağlıcakla kalın… Ama en önemlisi çocuğunuzla birlikte güzel bir yaz tatili geçirip adam gibi adam kalın…
***
Biraz da gülelim…
Tatil köyünde bir amerikalı ile tanışan Türk işadamı adamı sohbet ediyorlar. Bizimki anlatıyor:
- Valla hocam
böyle bir tatil aklımdan bile geçmezdi. Bir yangın fabrikamı kül etti. Sigorta paramı ödeyince, ben de "Oğlum dedim, bunca yıl eşek gibi çalıştın da ne oldu? Şimdi tatil zamanı", dedim ve bu tatile çıktım demiş
-Tesadüfe bak, demiş Amerikalı... Benim de çok iyi iş yapan bir restoranım vardı. Bir kasırga taş üstünde taş bırakmadı. Sigorta paramı ödeyince ben de bu tatile karar verdim.
Epey bir zaman geçtikten sonra, sessizliği bizim Türk iş adamı bozmuş: Daha fazla dayanamayıp sormuş:
-Yahu anlatsana abi, gözüne seveyim sen kasırgayı nasıl başlattın?
***
Süleyman, yaz tatilinde ailesi ile birlikte Paris'e gitmiş. Bir müzeyi gezerken yorulmuş, oradaki koltuklardan birine oturuvermiş. Bir müddet sonra müze memuru Süleyman'a yaklaşıp:
-Küçük, buraya oturulmaz. Bu,14. Lui'nin koltuğudur değince.
Süleyman hiç rahatını bozmadan:
-Zararı yok amca, o gelince ben hemen kalkarım, demiş.