Tavan arasında meyve kasalarından Türk uçak filosunun maketini kurdu
Eskişehir'de yaşayan Gültekin Kuralay, tavan arasında meyve kasalarından, Kızılelma, Milli Muharip Uçak TFX, Akıncı TİHA gibi birçok milli hava aracının...
Eskişehir'de yaşayan Gültekin Kuralay, tavan arasında meyve kasalarından, Kızılelma, Milli Muharip Uçak TFX, Akıncı TİHA gibi birçok milli hava aracının maketini yaparak adeta Türk filosu kurdu.
Eskişehir'de yaşayan 57 yaşındaki maliye emeklisi Gültekin Kuralay, boş zamanlarını meyve kasalarından maket uçak yaparak değerleniyor. 2019 yılında emekli olan Kuralay, hobisinin üzerinde daha çok durarak kendini bu alanda geliştirdi. Özellikle geçmişten günümüze kadar Türk mühendislerinin yaptığı uçaklara hayranlık duyan Kuralay, genellikle bu hava araçlarının maketlerini yapmaya çalışıyor. Boyutları 20 ile 40 santimetre arasında değişen maketlerin arasında, 1936 yılında Nuri Demirağ tarafından yapılan Nu D.36'dan, son zamanlarda Türk havacılığına damga vuran insansız hava aracı Kızılelma'ya kadar birçok milli uçak bulunuyor. Kasa paçalarından tavan arasında adeta Türk filosu kuran Gültekin Kuralay, milli uçaklarla ayrı ayrı gurur duyuyor. Kuralay'ın tavan arasındaki maket Türk uçağı filosunda; insansız hava aracı Kızılelma, Milli Muharip Uçak TFX, Akıncı TİHA, DİHA, T-129 Atak helikopteri, Hürjet ve hafif saldırı uçağı olan Hürkuş bulunuyor.
"Başarıları ben de yaptığım maketlerle tamamlamak istedim"
Maket uçakları nasıl yaptığını anlatan Gültekin Kuralay şöyle korunuştu:
"Genellikle maket uçaklarım 20 santimetre boyutlarında çünkü meyve kasalarını boyu küçük olduğu için onların tahtlarından ancak 20 ya da 40 santimetrelik uçak maketleri yapabiliyorum. Özelikle Türk uçaklarını yapmaya özen gösteriyorum. Son zamanlarda ülkemizde havacılık anlamında yaşanan başarıları ben de yaptığım maketlerle tamamlamak istedim. Bu gelişimleri takdir ediyorum. Hem kamu hem de özel de çok güzel gelişmeler oldu, bu da biz hobi havacıları mutlu ediyor. Bize ilham veriyorlar, elimizden geldiğince resimlere varsa çizimlere bakarak bu uçaklarımızın maketlerini oluşturmaya çalışıyoruz. Bu uçakları ortamla 1 ile 1 buçuk günde tamamlıyorum. Uçakların bazılarının teferruatları daha fazla oluyor. Örneğin Milli Muharip Uçak TFX modeli özellikle son dönemlerde en çok uğraştığım uçaklardan biri oldu. Mühendislerimiz de baya çaba serf etmişler sanırım, emeklerine sağlık. Ben maketi yaparken bu kadar zorlanıyorum onlar daha da uğraşmışlardır ama mutluyuz tabi ki."
"Ülkemiz de bu konuda büyük atılımlar gerçekleştiriyor"
Geçmişten günümüze birçok Türk yapımı uçak olduğunu belirten Gültekin Kuralay, hepsini ayrı ayrı incelediğini belirtti. Son dönemlerde havacılık anlamında yapılan atılımlardan gurur duyduğunu ve bu uçakların maketlerini yaptığını belirten Kuralay, "Kızılelma'mız insansız hava aracımız var, Akıncı TİHA'mız, DİHA'mız var dikey kalkış yapabilen hava aracımız, Milli Muharip Uçak TFX'imiz var onu yerde yürürken de gördük inşallah gökyüzünde uçarken de göreceğiz o zaman mutlu olacağız. Yeter ki ülkemiz bu konularda daha da ilerlesin. Atatürk'ün de dediği gibi, "İstikbal göklerdedir, Göklerini koruyamayan uluslar heba olmaya mahkûmdur" gibi ifadeleri var. Bu yüzden ülkemiz de bu konuda büyük atılımlar gerçekleştiriyor. Biz de bu gelişimleri elimizden geldiğince takip edip maketlerini yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Kaynak: