"Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı - TechUP" lansmanı yapıldı
ESKİŞEHİR (AA) - Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Anadolu Üniversitesi (AÜ) Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi...
ESKİŞEHİR (AA) - Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Anadolu Üniversitesi (AÜ) Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM) ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) işbirliğiyle bölgedeki teknoloji tabanlı firmaların güçlendirilerek katma değerli üretime geçişin sağlanması amacıyla geliştirilen "Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı - TechUP"ın lansmanı yapıldı.
Kentte bir otelde gerçekleşen programın lansmanında konuşan Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Bursa, Eskişehir ve Bilecik kentlerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini geliştirerek kalkınmaya yön vererek, yerel sorunlara yine yerel odaklı çözümler sunmak istediklerini kaydetti.
Kaynakların yerinde ve etkin kullanımıyla sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmek amacıyla kurulan BEBKA'nın "Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı - TechUP" tanıtımı ve imza töreni için bir araya geldiklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Şüphesiz ki teknoloji çağında yaşıyoruz. Günümüzde teknoloji ve sanayi neredeyse birbirinden ayrılamayan iki unsur haline gelmiştir. Eskişehir bu anlamda ülkemizin öncü illerinden birisidir. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) ve Organize Sanayi Bölgesi'nde lokomotif, dizel motoru, uçak motoru, uçak yedek parçası gibi ileri teknoloji gerektiren ürünleri üretip, tüm dünyaya ihraç edebiliyor. İlk Türk otomobili Devrim'i, ilk Türk lokomotifi Karakurt'u, ilk jet motoru yenilemesini, ilk F16 motoru üretimini, ilk helikopter parçası üretimini, ilk Türk 4x4 ticari aracı olan Türkar'ın üretimini gerçekleştirmiş olan ilimiz şimdi bir ilke daha imza atıyor. Alpu ilçesinde yapımına başlanan Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) ilimize Türkiye'de, Ortadoğu'da ve Balkanlar'da büyük bir prestij, katma değer ve teknolojik altyapı kazandıracak. Bu durum ilimiz adımıza gurur vericidir."
Çelik, daha farklı projeler ile teknoloji üretimine ve geliştirilmesine önem verilmesi gerektiğine değinerek, AÜ ve ESOGÜ'ye çok büyük sorumluluklar düştüğünü bildirdi.
Çelik, üniversite bünyelerindeki Ar-Ge merkezlerinde, mesleki ve teknik eğitim yapılan bölümlerinde teknoloji odaklı eğitimi öne çıkarıp Eskişehir'de katma değeri yüksek ürünlerin üretimine katkı sunulması gerektiğini vurguladı.
Lansmana, AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ve davetliler katıldı.
Programa başvurular 22 Kasım'da başlayacak olup, seçilecek 10 firma hızlandırıcı programa alınarak yatay ve dikey mentorlarla çalışma imkanı bulacak. 7 ay sürecek programın sonunda düzenlenecek olan yatırımcı-girişimci buluşmaları ile firmalar yatırımcı karşısına çıkma imkanı bulacak.
AA
Kaynak: