TEPAV'dan "AB'de sığınmacı tartışmaları" paneli

TEPAV'dan "AB'de sığınmacı tartışmaları" paneli

TEPAV Direktörü Sak:- "Türkiye, Suriyeliler ile birlikte küresel döneme girmiştir. Entegrasyonu sağlanmış Suriyeliler, Türkiye'nin dönüşümünde pozitif bir adım olabilir"- Gerald Knaus:- "Mülteci krizini yavaşlatmak değil, durdurmak gerek"

ANKARA (AA) - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak, "Türkiye, Suriyeliler ile birlikte küresel döneme girmiştir. Entegrasyonu sağlanmış Suriyeliler, Türkiye'nin dönüşümünde pozitif bir adım olabilir" dedi.

TEPAV'da düzenlenen "Almanya ve Türkiye özgür Avrupa'yı nasıl koruyabilir ve AB'de sığınmacı tartışmaları" konulu panelde konuşan Sak, Türkiye'nin istikrarının hem Türkiye hem de Avrupa Birliği (AB) için çok önemli olduğunu söyledi.

Sığınmacı krizini çözmek için çok güçlü bir plana ihtiyaç olduğunu dile getiren Sak, bu nedenle soruna Avrupa ile çözüm bulmanın daha kolay olacağını vurguladı. Sak, sorunun çözümünde geri kabul mekanizmalarına yoğunlaşmak gerektiğini kaydetti.

Güven Sak, Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon Suriyelinin sadece bir bölgede değil, ülkenin her yerinde olması nedeniyle entegrasyonlarının da bir bakıma kendi kendine sağlandığının altını çizdi. Sak, "Türkiye, Suriyeliler ile birlikte küresel döneme girmiştir. Entegrasyonu sağlanmış Suriyeliler, Türkiye'nin dönüşümünde pozitif bir adım olabilir" diye konuştu.

Suriyeli sığınmacılar sayesinde Türkiye'deki "öteki" tanımının da değişmekte olduğunu belirten Sak, öte yandan Türkiye'de Suriyeliler tarafından kurulan çok sayıda şirket bulunduğunu ve sığınmacılarla birlikte Türkiye'de yeni yaratıcı yapılara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

-"Mülteci krizi teröre yol açıyor"

Avrupa İstikrar İnisiyatifi Kurucu Başkanı Gerald Knaus ise Suriye'deki mülteci krizinin büyük bir problem olduğunu belirterek, “Mülteci krizini yavaşlatmak değil, durdurmak için çözümler üretilmeli” dedi.

Mülteci krizi konusunda çalışmalar yürüten Knaus, giderek artan mülteci hareketlerinin terör olaylarının artmasında büyük etkiye sahip olduğunu dile getirdi. Knaus, “Türkiye mülteciler konusunda Avrupa ülkeleriyle uzlaşma sağlayabilirse, Avrupa ülkeleri de Türkiye'ye maddi destek sağlayabilir ve böylelikle mülteciler Türkiye'ye yasal yollarla giriş yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Sığınmacı krizinin ortak adımlar atarak çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Knaus, ancak en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Balkanlarda Makedonya’nın kendi içerisinde istikrar sağlayamamışken, mülteci sorununa çözüm getiremeyeceğini belirtti.

Gerald Knaus, Yunanistan ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasının tekrar düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TEPAV'dan "AB'de sığınmacı tartışmaları" paneli

AA

Kaynak:Haber Kaynağı