Timav 15 Temmuz’u Farklı Açılardan Okuyor
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından bir TİMAV kuruluşu olan İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi (İLHAM) bünyesinde “15 Temmuz Okumaları” adıyla bir dizi program gerçekleştiriliyor.
15 Temmuz gecesi yaşanan hain işgal girişiminin; tarihî, siyasî, psikolojik, sosyolojik, felsefî, ekonomik, edebi açılardan ve din eğitimi ile basın ve sosyal medya yönünden toplamda 9 farklı alanda değerlendirmeye tabi tutulduğu “15 Temmuz Okumaları” ile 15 Temmuz’u tüm boyutlarıyla anlamak ve anlamlandırmak amaçlanıyor.
Pazartesi ve perşembe günleri saat 18.00’de TİMAV Genel Merkez binasında devam eden okumalar, 10 Ekim 2016 tarihinde sona erecek. Her bir okuma alanında uzman misafirler, akademisyenler ve ilim adamları tarafından tecrübe paylaşımı ve ilmi okumalar şeklinde gerçekleştiriliyor. Yoğun bir katılımla devam eden 15 Temmuz Okumalarına ilişkin TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, “15 Temmuz ülkemiz ve insanlık tarihi açısından önemli ve bir o kadar da kritik bir tarihtir. 15 Temmuz gecesinde yaşananlar milletimizin zihninden asla silinmeyecek ve gelecek nesiller bu tarihi ülkemiz ve insanlık açısından ifade ettiği anlam itibariyle sürekli hatırlayacaklardır. 15 Temmuz’da milletimizin gönlünde şahlanan direniş ve diriliş ruhunun farklı disiplinler tarafından analiz edilmesi gerekmektedir. 15 Temmuz gecesinin müsebbibi din kisvesinde üretilen FETÖ terör örgütünün analiz edilmesi, motivasyon kaynakları, eleman devşirme yöntemleri, örgüt yapısı ve işleyişi, eylem biçimleri vb. gibi başlıklarda sosyal bilimsel açısından aydınlatılmalı ve böyle hain girişimlerin bir kez daha tekrarlanmaması için bilinç ve tedbirlerin artırılması son derece önemli bir gerekliliktir. Ayrıca halkımızın 15 Temmuz gecesi gösterdiği destansı kahramanlıklar ve milli irade nöbetleri boyunca gösterdiği milli iradeyi korumak için ortaya koyduğu tavır, darbe girişimlerine dair halkımızın refleksleri hakkındaki tüm sosyolojik tahlilleri yeniden gözden geçirmek zorunluluğunu beraberinde getirmiştir” dedi. 15 Temmuz’u tarihi, sosyolojik, felsefi açılardan ayrıntılı bir şekilde ele almak, medya, din eğitimi, edebiyat alanlarındaki derin etkilerini incelemek ve tarihe not düşmek bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal ve toplumsal görevlerimiz arasında olduğunu vurgulayan Öksüz konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzdeki günlerde de devam edecek olan okumaların duyuruları vakfımızın sosyal medya hesaplarından yapılmakta olup, arzu eden tüm vatandaşlarımızın katılımına açıktır. Bu seminerlerde elde edilecek birikimin ülkemizin yarınlarını inşa ederken köşe taşı mesabesinde işlev göreceğini düşünüyoruz. Milletimizin bu tarihi olaydan çıkardığı acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması adına, 15 Temmuz ve sonrasındaki olaylar ve olgular zinciri, toplumun pek çok kesimi tarafından titizlikle incelenecektir. Biz de ’15 Temmuz Okumaları’ ile bu çalışmalara mütevazı ama değerli bir katkı üretmeyi hedefliyoruz.” Haber Merkezi