yazar-11
Tıp Bayramı
Dün Meram Tıp Fakültesi'nin organize ettiği 14 Mart Tıp bayramı törenindeydim. Bu kutlama töreninde de Türkiye'nin sağlık ve hekim sorunları konuşuldu. Bu yıl ki 14 Mart Tıp Bayramının ana konusu; Sağlık Bakanlığı'nın mecburi hizmet, hekim ve ithal hekim politikaları oldu. Kürsüye gelen konuşmacılar, hekimlerin içinde bulundukları çalışma koşullarının zorluğu, hekim dışı kaynaklanan sağlık sorunları hakkında görüşlerini beyan ettiler.
Konya Tabip Odası Başkanı Ömer Karahan, sağlık sorunlarını iki ana başlıkta topladı; hekimden kaynaklanan sorunlar ve hekimin dışında ortaya çıkan sorunlar. Hekimlik mesleğinin meşakkatli ve büyük bir özveri gerektiren, kutsal ve saygın bir meslek olduğunu vurgulayan Tabip Odası Başkanı, hekimlerin önünde büyük zorluklar bulunduğunu, bunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi. Çuvaldızını başkasına batırmadan önce, iğneyi kendilerine batırdıklarını, bu çerçevede bıçak parası gerçeğinin bilinmesini, bir hayli azalmış olan bu sorunun bir an önce defterinin dürülmesinin vaktinin geldiğini söyledi. Tabip Odası olarak hekimlere yönelik çalışma ve seminerler yaptıklarını anlatan Karahan, Sağlık Bakanlığı’nın dışarıdan hekim getirme projesinin kolaylıkla uygulanamayacağını ifade etti.
Evet, Türkiye'de sağlık sektörü içerisinde hekimlerin önemli bir yeri vardır. Ülke coğrafyasının her tarafında insanımızın eşit ve yeterli derecede hekime ulaşma imkânı maalesef yoktur. Şimdiye kadar sadece hekimleri suçlayarak soruna çözüm bulunamamıştır. Türkiye'de hekimlerin her yörede hizmet yapmadığından hareketle zaman zaman devreye sokulan mecburi hizmet çalışmaları köklü bir çözüm olmamıştır. Türkiye'de şu anda her yerde hekimin yeterli derecede hizmet yapmasının çözümü, yüksek maaş garantisi değildir. Sağlıklı bir çözüm için fiziki ve sosyal imkânlar bakımından yeterlilik sağlanmalıdır.
Ülkenin ücra bir köşesinde hizmet veren hekimin maaşını iyileştirmek, o kişinin bütün sorunlarını çözmez. Güvenlikten sosyal şartlara kadar, birçok konunun hazırlanması gerekmektedir. Yıllarca eleştirilen mecburi hizmeti bir zaman sonra kaldırarak, daha sonra da geri getirmek büyük bir rahatlık sağlamamaktadır. Hekimlerin ülke genelindeki dağılımı sadece hekimlerden değil, atamalardan da kaynaklanmaktadır. Tabip Odası Başkanı törende yaptığı konuşmada tayinler konusunda ilginç bir şey söyledi. Batıya her geçen gün tayin yapılıyor dedi. Hatta Konya'ya daha geçen yıl Meram Tıp Fakültesi’nden mezun olan yeni hekimler tayin ediliyor dedi.
Velhasıl bu 14 Mart Tıp Bayramı da yine hekimlere uygulanan mecburi hizmet ve ithal hekim tartışmaları ile geçti. Aslında Türkiye'nin birçok meselesi sadece özel günlerinde konuşulmasa, soruna köklü bir çözüm aramak için geniş katılımlı araştırmalar yapılsa daha fazla mesafe alınabilir. Yoksa önemli günlerin dışında sorunlar masaya yatırılmaz, sadece konuşulur.