Başkan Tuzcuoğlu’ndan ziyaretler

Bizim Belediye Başkanları’nın Antalyalara gidip oralarda belediyecilik dersleri vermeleri, Konya’nın sorunlarını oralarda masaya yatırmalarından hep şikayetçi olmuşumdur.

Ama Meram Belediye Başkanı Sayın Tuzcuoğlu olaylara sadece Antalya’dan bakmadığını geçtiğimiz günlerde yaptığı ziyaretlerle kanıtladı. Bire bir insanların elini sıkıp derdiniz var mı, hayatınızdan memnun musunuz diye halkın içine karışan Başkan Tuzcuoğlu epeydir özlenen bir tabloyu en azından yaşatmış oldu.

Zira eskiden başkanları yolda, belde, düğünde, dernekte, cenazede açılışta gören Konyalılar nice zamandır başkan yüzü görememenin özlemiyle yanıp tutuşuyorlar.

Başkan bir dokundu bin ah işitti.

Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu geçtiğimiz günlerde Bakkallar Odası’nı ziyaret etmişti. Bakkallar odasına yaptığı ziyarette bakla esnafının sorunlarıyla karşılaşan Başkan Tuzcuoğlu esnafın sorunlarıyla ilgileneceklerini söyleyerek odadan ayrılmıştı.

Neydi bakkal esnafının sorunları?

Bakkal esnafının bir dizi sorunu vardı. Bunların başında marketler yasasının gecikmesi ve mahalle aralarına kadar giren büyük market uzantılarıydı. Marketler yasası için belediye başkanının yapacağı çok bir şey yok ancak sokak içlerine kadar uzanan mini marketlerin ruhsatlandırılmasında bölgesel ruhsatlandırmaya gidilebilir. Yani bir marketle diğer bir market arasında şu kadar kilometre çap olacak denilebilir. İnşallah bakkal esnafının bu sorunu bakkal esnafı yok olmadan, tükenmeden çözülür.

Bakkalın bir diğer önemli sorunu ekmekte yaşanan rekabetti. 15 kuruşa kadar perakende satılan ekmekte kar marjı yüzde on. Bu fiyata satılan ekmekten elde edilen karın ancak poşet parasını karşıladığını vurgulayan Bakkallar Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, başkandan bu konuda çalışma yapmasını istemişti.

Bu konudan Fırıncılar Odası da rahatsız. Haksız rekabetin durdurulması gereğine vurgu yapan Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça ekmekte yaşanan bu haksızın rekabetin kaliteli üretimi engellediğine vurgu yaparak belediyelerin ekmek üretiminden çıkıp denetleyen pozisyonda olmasını istiyor.

Önceki belediyeler döneminde başlayan ekmek üretimi bu yeni dönemde fabrikasyon üretime geçerek üretim adedinin artmasına neden oldu.

Önce Karatay Belediyesi halk ekmek fabrikasında değişikliğe giderek üretimi fabrikasyona çevirdi. Şu anda 250 gr. Ekmek  20 kuruşa satılıyor. Bakkallarda ve ekmek satış büfelerinde tüketiciye sunulan Karatay Belediyesi ekmeği, ekmek pazarında büyük bir paya sahip.

Bizde adettir biri yapar, diğeri boş durur. “Biz daha iyisini ve modernini yaparız” diyen Meram Belediyesi kolları sıvadı ve Şehrekmek’in temellerini geçen sene attı. Şu günlerde üretime geçen Şehrekmek’in müstecir firması İstanbul Halk Ekmeği işleten firma. İşinde azimli ve ısrarlı olan İstanbul Halk Ekmek, ekmek sektöründe Karadenizli olmaları hasebiyle de iddialılar.

Meram Belediyesi’nin ekmek sektörüne girmesiyle iyice kızışacak olan ekmekteki rekabete anlaşıldığı ve görüldüğü kadarıyla belediye başkanlarının yapacağı bir şey yok.

Onun için bakkallar ekmek satışını bıraksın, belediyeler de ekmek satsın…

Pazar günü Muhacir Pazarı’nda Başkan Tuzcuoğlu ve ekibi Pazar esnafını ve Pazar ihtiyaçlarını gideren Konyalıları ziyaret ederek halka, sizinleyiz mesajını verdiler.

Ben de tevafuktur, o anda pazardaydım ve bize denk geldi.

Başkan kime selam verdiyse hayat pahalılığından şikayetçi olan halk başkana içini döktü, başkan tabiri caiz ise bir dokundu bin ah işitti.

Ülke genelinde insanımızda bir huzursuzluk var. İşsizlik, geçim standardının düşüklüğü, adil olmayan gelir dağılımı ve tüm bu çileli sürece rağmen yapılan yolsuzluklar, adam kayırmalar, partizanca işler insanımızı çileden çıkarıyor.

Halka inmek, halkı anlamak, halkça yaşamak ve halkın hayatını kolaylaştıracak çözümler üretmek sanırım her seçilen kişinin boynunun borcu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.