Torosların Güzellikleri (6)

Küpe Dağının Özgür Sahipleri yılkı atları

Konya'nın Seydişehir ilçesinde Orta Toroslar üzerinde yer alan "Küpe Çukuru" Yaylası, karların erimesiyle yeşile bürünen doğada özgürce dolaşan yılkı atları ile doğaseverler ve fotoğraflar tutkunlarına muhteşem manzaralar sunuyor.

fahri-kubilay--(1).jpg

İlçeye bağlı Taraşçı ve Gökçehüyük mahallelerinden yaklaşık dört saat süren bir tırmanıştan sonra varılabilen yayla, 2 bin 575 rakımlı Küpe Dağı'nın eteğinde yer alıyor. Etrafı yüksek dağlarla çevrili Küpe Çukuru 1906 rakımda yemyeşil görüntüsü ve vadilerden akan suların bir düden ile yer altına gittiği 950-1000 dönümlük bir yayla.

fahri-kubilay--(3).jpg

Küpe Çukuru yaylası Taraşçı Mahallesi tarafında kullanılan gibi bir zamanlar Antalya Bozahmetli bölgesi Yörüklerinden hayvanlarını otlatmak için gelen Konargöçerlik sayesinde 50-60 çadır olurmuş. 

fahri-kubilay--(2).jpg

1950 yılında Haziran ayında Koyunların kırklık yapıldığı bir dönemde Küpe Çukuruna bir gece vakti 20 dakika yağan şiddetli dolu afeti ile oluşan afette kırkılan koyunların yünleri düdenleri tıkaması ile yayla sular altında kalmış. Bu felaket esnasında 30 kişinin boğularak öldüğü anlatılırken Ölenlerin mezarı hala bu bölgede duruyor.

fahri-kubilay--(4).jpg

İlkbaharda karların erimesiyle yemyeşil bitki örtüsüne kavuşan ve bitki zenginliğiyle dikkati çeken yayla, yıl boyu yılkı atlarına da ev sahipliği yapıyor.

fahri-kubilay--(5).jpg

Zorlu bir tırmanışımızın ardından zirveye varınca Küpe Çukuru'nun muhteşem güzelliği yanında özgürce koşan yılkı atlarını görmek mıknatıs gibi bizleri aşağıya çekiyor. Aşağıya çekiyor dedim dört saat tırmandıktan sonra bir saat gibi iniş yaparak yaylaya inebiliyorsunuz. 

Grubun lideri siyah doru at buralarının sahibi biziz, geldiğinizi görüyorum sizden haberim var der gibi bize doğru kısa bir koşu yapıp duruyor. Sonrada siz geldiniz yine döneceksiniz biz  kar kış soğuk sıcak demeden tüm zorlu koşullara rağmen buralardayız dercesine poz veriyor ve sonrada gruba dönerek hep birlikte fotoğraf çekilmeyecek kadar uzaklara gidiyorlar.

 Bu sahne her şeye değiyor dört beş saatlik zorlu tırmanıştaki tüm yorgunluğumuz gidiyor ve yerini tatlı bir keyif alıyor. Yanımızda götürdüğümüz çalılarla ile, şırıl şırıl akan suyun yanına ateşi yakıp kara çaydanlıkta çay ile tüm yorgunlumuzu atıyoruz.

Rengârenk açmış endemik bitki ve bahar ayında çıkan mantarları görmek insanı bayram kutlayan çocuklar gibi mutlu ediyor.

 Mükemmel bir Coğrafi konuma sahip  ve  Seydişehir’de  efsane   olarak  biline  Küpe Çukuruna Yılkı atları  ayrı bir güzellik katıyor.

fahri-kubilay--(6).jpg

Konya bölgesinden gruplar halinde gelen doğaseverler ve fotoğraf tutkunları Yaklaşık dört saat süren bir tırmanıştan sonra Küpe Dağı'nı aşınca bu eşsiz manzarayı görebiliyorlar. Küpe çukuru sadece şimdi değil yüzlerce yıl konargöçerlere ev sahipliği yapan bir bölge.

Yerleşim yerlerinden uzak olması sayesinde, yaylanın doğal güzelliğinin bozulmadan bugüne ulaşmış.

Eskiden bu bölgeyi Antalya civarından konargöçerler, Bozahmetli ve İdrisli Yörükleri ile Seydişehir, Taraşçı, ve Gökçehüyük mahallelerinden köylüler yayla olarak kullanırlarmış. Günümüzde sadece birkaç aile hayvan otlatmak için zaman zaman burayı kullanıyor.

Küpe Çukuru'na ve yılkı atlarına ilgi çok büyük, Tanıtım çalışmalarına ağırlık verilirse, yılkı atlarının bu bölgeye daha fazla değer katacağına ve turizm potansiyelinin kullanılabileceğine inanıyorum. Yılkı atlarımızı tam manasıyla tanıtabilmiş değiliz. Gerekli çalışmalar yapılabilirse bu bölge doğa turizmine kazandırılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum