Tübitak Bilim-genç Robot Etkinliği
Niğde'de 18 okulun öğrencilerinin robotik çalışmaları arasında yer alan bebek kazalarını önleyici "Bebekler düşmesin sensörü" ile horlama rahatsızlığına karşı "Titreşimli yastık" projeleri büyük ilgi gördü
NİĞDE (AA) - Niğdeli öğrencilerin "robotik çalışmaları" TÜBİTAK Bilim-Genç Robot etkinliği kapsamında, sergilendi.
Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) koordinatörlüğünde BİLSEM'de açılan sergide, öğrencilerin TÜBİTAK tarafından temin edilen robotlara ısı, ışık, ses gibi yazılım programları yükleyerek, güncel hayattaki problemlere çözüm üretmek amacıyla oluşturdukları çalışmalar yer aldı.
BİLSEM Müdürü İsa Aliç, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinlik dolayısıyla il genelindeki 18 okuldan 38 öğretmen ile 550 öğrenciye eğitim verildiğini anlattı.
Projeler arasından belirlenecek 3 çalışmanın TÜBİTAK Bilim-Genç Robot etkinliğinde yarışmak üzere gönderileceğini kaydeden Aliç, "Bilim merkezi olarak, öğrencilerimiz karşılaştıkları bir sorunla ilgili robotik eğitim alarak, robotik programı kullanabilmeleri ve o soruna çözüm bulabilmelerini istiyoruz. Teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı, hatta teknoloji bağımlılığı gibi bir tehlikenin bulunduğu dönemde öğrencilerimizi teknolojileri doğru kullanarak karşılaştığı problemleri çözmeleri bizim için en önemli hedefimizdir" diye konuştu.
Köy okullarından öğrencilerin de etkinliğe katıldığını ifade eden Aliç, "Özellikle kırsal alanlara yöneldik çünkü buradaki öğrencilerimize de fırsat verildiğinde yaşadığı mekan köy, şehir farketmeksizin bu öğrencilerimiz de programlar, yazılımlar geliştirip hayata dair çözümler üretebilmektedir" dedi.
Sergide, 19 Mayıs Ortaokulu öğrencisi Hatice Sivrikaya'nın uyurken horlama rahatsızlığı olanlar için geliştirdiği "Titreşimli yastık" ilgi çekti.
Sivrikaya, özellikle yurt gibi toplu yaşam yerlerinde horlamanın çevreye verdiği rahatsız edici durumları ortadan kaldırmak için sese karşı duyarlı bir çalışma yaptığını kaydetti.
Bahçeli Gazi Okulu 5. sınıf öğrencisi Meliha Elmalı ise "Bebekler Düşmesin" adlı çalışmasıyla bebek kazalarını önlemek için, beşiğe ya da balkon kenarlarına yerleştirdiği "sensör" çalışmasıyla etkinliğe katıldı.
Elmalı, çalışmasıyla bebeğin sensörün konulduğu alana tırmanmaya geçmesiyle sesli uyarıda bulunduğunu, ebeveynini uyardığını ve böylece bebeklerin düşmesinin önlenebileceğini belirtti.
Kaynak: