Turfanda Domates Rekoltesi Beklenenin Altında Kaldı

Turfanda Domates Rekoltesi Beklenenin Altında Kaldı

Adana'da bu yıl 100 bin ton rekolte beklenen turfanda domatesin fiyatı tarlada 5-6 liradan alıcı bulurken, metropol şehirlerde fiyatlar 3-4 katına çıkıyor. Ancak aşırı sıcaklar nedeniyle rekolte beklentinin altında kaldı ve çiftçiler zor durumda.

Adana'da yaklaşık 25 bin dönüm alanda ekimi yapılan turfanda domatesin hasadı tüm hızıyla sürüyor. Tarlada kilogramı ortalama 5-6 liradan alıcı bulan domatesler, Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiliyor. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde domatesin fiyatı 25 liraya kadar çıkabiliyor.

Turfanda Domates Rekoltesi Beklenenin Altında Kaldı

"Umduğumuzu Bulamadık"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı'na verdiği demeçte, aşırı sıcakların domates üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Doğan, "Bu yıl havaların çok sıcak olmasından dolayı domates hasadı erken başladı. 2 ve 7 Haziran arasındaki 45 derecelik sıcak, domatesin en az yüzde 60'ını yaktı. Diğer illerdeki domatesler de aynı anda çıktığı için şu an tarlada fiyatı 6 liranın altında satılıyor. Çiftçilerimiz domatesten para kazanamıyor" dedi.

Turfanda Domates Rekoltesi Beklenenin Altında Kaldı

"Domatesin Yarısı Zarar"

Başkan Doğan, Adana'nın afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini belirterek, "Bu yıl Adana'da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Normalde Mayıs ayında başlayan hasat, Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi. Ancak bu sene domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk. Şu an fiyatlar 5-6 liradan gidiyor. 1 dönüm için 25 bin liraya kadar masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu sene hasat erken bitecek" ifadelerini kullandı.

Adana'daki çiftçiler, yaşadıkları bu zor durum nedeniyle yetkililerden destek bekliyor.

Turfanda Domates Rekoltesi Beklenenin Altında Kaldı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler