Turizm mi Başkenti?

İslam Konferansı Örgütü, 21 Ağustos 1969 tarihinde İsrail’in işgali altında bulunan Kudüs’teki, Al Aksa Mescidinin yıkılmasının İslam Dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22-25 Eylül 1969 tarihinde Rabat’ta (Fas’ın Başkenti) ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansında alınan bir kararla kurulmuş. Örgütün ismi 2011 Haziran ayında Astana’da (Kazakistan'ın başkenti) düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyinde İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiş. Genel merkezi Cidde’de olan örgütün 4 Kıtadan 57 üyesi var. Türkiye de bu üyelerden biri.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, 2016 yılı için “İslam Dünyası Turizm Başkenti” ilan ettiği şehir ise Konya. Mutlaka fark edilmiştir zaten, şehrin her yerinde bununla alakalı reklamlar, broşürler, tanıtımlar hali hazırda var. Tanıtımlarda dikkatimi çeken şey logo. Logoda hilal ve semazen figürleri işlenmiş. Hilal, İslam Teşkilatına üye ülkeleri temsilen konulmuş… Fena da bir logo değil.  Her neyse meselemiz logo değil zaten. Neler yapılacak, kim ne demiş ona bir bakmalı…

Geliştirilen proje kapsamında 2016 yılı boyunca, hep söylediğim ve durmadan söyleyeceğim Konya’nın yurt içi ve yurt dışı tanıtımı yapılacakmış. Merak ediyorum bu konuda neler yapılacağını…

Turizm altyapısı geliştirilecekmiş. Çok sevinirim. Zira önceden de söylediğim gibi mevcut şeyleri dahi kullanamıyoruz. Bir şeyler elbette yapılmalı. Geliştirilsin. Bu alanda Konya ile ilgili bir farkındalık oluşturulsun.

Konya’da “Turizm Başkenti” bilincini geliştirilmeye çalışılacakmış. Ne ala, ne hoş, ne güzel. O bilincin oluşması için meselenin biraz halka inmesi lazım sanırım. Bunlar yapılmazsa süreç, memleket meselelerinden bihaber olanlar için hiç bilinmeyecek bir “Başkent” macerası olabilir.

Gelelim faaliyetlerin kapsamına. Mesela şehir turu yapacak araç sayısı, turizm ofisi sayısı artırılacakmış. Konya tanıtım kitapları basılacakmış. Selçuklu Sultanları Kitap Serisi, İslam Bilim ve Düşünce Atlası, Çocuklara Yönelik İslam Şehirleri Kitap Serisi, Mevlevi Bestekârlar ve Şairler Kitabı, İslam Dünyasından Minareler Fotoğraf Albümü Kitabı… Ve daha bir sürü şey. Tabii bu kitapların raflarda kalmamasını diliyoruz.

Belediye, Üniversiteler, Valilik ve diğer paydaşlar dertlerini halka anlatabilmek için de çeşitli çalışmalar yürütecek. Konyalıya yönelik “Şehrimi En İyi Ben Bilirim” Eğitim Çalışmaları, esnafa yönelik, “Turizmin Önemi ve Turist Müşterilere Nasıl Davranmalıyız?” Eğitim Çalışmaları yine proje kapsamında. Konya Tarihi Dersleri gibi başlıklar da var. Bizde fırsat olursa neden katılmayalım?

Vatandaşın ne kadar ilgisini çekecek bilemiyorum ama sürekli kızdığımız adamların bir şeyler yapıyor olduklarını görmek mutlu edici, takdirle karşılıyorum.

Dubai’den Paris’e, Tokyo’dan Londra’ya pek çok yerde yurtdışı fuarları da olacakmış. Ha o fuarlara kim gidecek derseniz, sen, ben, komşu teyze gitmeyeceğiz orası kesin... Böyle bir vesile ile Kuala Lumpur’a gidecek olsak hayır demezdim mesela… Ancak bize düşen oraya gidenlere mendil sallamak…

Madem Turizm Başkentiyiz, madem yazının başlığından bu yana şokumuzu attık Konya’da tamamlanması öngörülen projelerin de bazılarını yazıverelim: Konya Şehir Müzesi, Zindankale Selçuklu Medeniyeti Müzesi, İslam Dünyası Öğrenci Yurdu, 100 Kütüphane Açılışı, Ecdad Parkı, İslam Dünyası Bahçeleri Parkı, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Müzesi gibi yapılarda 2017’ye geldiğimizde kapılarını açacakmış. En azından bu projede söylenenler bunlar.

Tüm bunlar, şehrimizin hareketlenmesine vesile olacak gibi görünüyor. Yılın 3. ayı biterken ben müthiş bir değişim olduğunu söyleyemeyeceğim ama bir şeylerin yapılıyor olduğu gerçeğini de reddedemeyiz. Bakalım önümüzdeki süreçte Konya’da neler olacak? Yaşayıp göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.