Türk akademisyen Londra'da 15 Temmuz'u anlattı

Türk akademisyen Londra'da 15 Temmuz'u anlattı

Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Dündar:- "Milletvekilleri, Başbakan ve Cumhurbaşkanının sosyal medya ve iletişim araçlarını etkili bir şekilde kullanmış olması darbenin önlenmesinde büyük rol oynamıştır"- "15 Temmuz, iletişim ara

LONDRA (AA) - Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Lale Şıvgın Dündar, sosyal medya ve iletişim araçlarının etkili kullanımının Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini engellemede önemli bir unsur olduğunu söyleyerek "15 Temmuz, iletişim araçlarını etkili biçimde kullanan halkın gücünün, darbecilerden çok daha fazla olduğunun kanıtıdır." dedi.

Dündar, Londra Üniversitesinde, "Türkiye'deki Darbelerde İletişim Araçlarının Gücü" başlıklı sunumuyla 1980 darbesiyle FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini karşılaştırdı.

İletişim araçlarının kullanımının darbe girişimlerinin neticelerini etkilediğini ifade eden Dündar, "1980 darbesinde ordu, iletişim araçlarını yasaklayabilmiş ve darbe başarılı olmuştu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimine baktığımızda, iletişim araçlarının engellenemediğini görüyoruz. Ayrıca milletvekilleri, Başbakan ve Cumhurbaşkanının sosyal medya ve iletişim araçlarını etkili bir şekilde kullanmış olması darbenin önlenmesinde büyük rol oynamıştır. Vatandaşların da sosyal medya aracılığıyla haberleşerek meydanlara çıkması, darbenin önlenmesini sağlayan en önemli etkenlerdendir. Darbeyi önlemede iletişim araçlarının rolü büyüktür." diye konuştu.

- "Açıklama ülkenin kaderini değiştirdi"

Türkiye'nin 15 Temmuz'da korkunç bir gece yaşadığını kaydederek olanları anlatan Dündar, sivillerin hedef alındığını, demokrasinin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin bombalandığını söyledi. "15 Temmuz akşamı, televizyon, Twitter, Facebook, Periscope ve Facetime gibi iletişim araçları kullanılarak darbe girişimi tersine çevrilmiştir. Ayrıca camilerden okunan selalar da çok sayıda vatandaşın darbe karşısında ortak bir tavır sergilemesini sağlamıştır." diyen Dündar, 15 Temmuz'da Türkiye'de hem yeni hem de geleneksel iletişim araçlarının etkili bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yine günümüz iletişim araçlarından birini kullanarak bir kanala yaptığı bağlantının görüntülerini de sunumunda paylaşan Dündar, Cumhurbaşkanının bu açıklamasında halkı sokaklara çağırdığını ve bu açıklamanın ülkenin kaderini değiştirdiğini ifade etti.

- Yeni medya teknolojilerinin önemi

Dündar, gece boyu yine sosyal medya aracılığıyla paylaşılan ve vatandaşların tankların üzerinde ya da önünde görüldüğü fotoğraflara da sunumunda yer vererek sosyal medyada paylaşılan bu tür görüntülerin darbeye karşı direnişin sembolü haline geldiğini belirtti.

Dündar, "15 Temmuz, iletişim araçlarını etkili biçimde kullanan halkın gücünün, darbecilerden çok daha fazla olduğunun kanıtıdır. 15 Temmuz ayrıca yeni medya teknolojilerinin, demokratik yönetimlerin korunması ve güçlenmesi için hayati öneme sahip olduğunu da ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Uluslararası bir konferansta, dünyanın her yerinden gelen akademisyenlere 15 Temmuz'u anlatmanın kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Dündar, anlattıklarını ayrıca makale olarak yayınlayıp, daha geniş kitlelere ulaştırılmasını amaçladığını sözlerine ekledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı