Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü yönetmeliği
Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü'nün yapılanmasını düzenleyen yönetmeliğe göre, enstitü, Türkiye'de anne, bebek ölüm hızı ve sezaryen oranlarını azaltmaya yönelik projeleri destekleyecek- Ar-Ge sonucu üretilen veya geliştirilen aşı, ilaç, tı
ANKARA (AA) - Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde kurulan Türkiye Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye'de anne, bebek ölüm hızı ve sezaryen oranlarını azaltmaya yönelik projeleri destekleyecek.
Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Enstitünün kuruluşu, yapılanması, görevi, yetkileri, çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmeliğe göre, enstitü, anne çocuk ve ergen sağlığı düzeyinin yükseltilmesine dönük, bilimsel ve teknolojik gelişme, buluş ve yeniliklerin sağlık hizmetlerinde kullanımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik konularda, uluslararası kuruluşlar ve ulusal kamu kurum ve kuruluşları, özel, hukuk, tüzel kişileri ve gerçek kişiler ile iş birliği yaparak ortak projeler yürütecek.
Enstitü her yıl, anne, çocuk ve ergen sağlığı ile ilgili alanlarda, istatistiklerle belirlenmiş öncelikli ülke sorunlarını tespit ederek, kalkınma planı hedefleri ve Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun belirlediği öncelikleri de dikkate alarak, Türkiye'nin ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak üzere özendirilecek Ar-Ge alanlarını ilan edecek.
Ar-Ge sonucu üretilen veya geliştirilen aşı, ilaç, tıbbi cihaz ve ürün ile teşhis ve tedaviye yönelik teknik ve yöntemlerin üretimi, tanıtımı, kullanılması ve bunlardan yararlanılması sağlanılacak, bu amaçla ilgili sektörlerle iş birliği ve ortaklıklar yapılacak.
Bilim insanlarının ve araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkan sağlanacak enstitüde, bu amaçla kurslar düzenlenecek, ödüller verilecek.
- Enstitü bünyesinde 5 bilim kurulu oluşturulacak
Türkiye'de anne, bebek ölüm hızı ve sezaryen oranlarını azaltmaya yönelik projeleri destekleyecek olan enstitü, anne ve çocuk sağlığını koruyabilmek için uygulanması gereken tedbirlerin yurt dışı iyi uygulama örneklerini inceleyerek ulusal nüfus politikası, antenatal, yenidoğan, evlilik öncesi tarama programları ve savaş, doğal afet gibi kriz durumları önlemlerinin geliştirilmesine dönük projeler de yürütecek.
Enstitünün bilim politikası, hedefleri, çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi ile araştırma stratejilerinin hazırlanması hususlarında tavsiyede bulunmak üzere Maternal ve Perinatal Sağlık, Yenidoğan ve Çocuk Sağlığı, Anne Çocuk ve Ergen Koruyucu Hekimlik, Adolesan Sağlığı, Kriz Durumlarında Kadın ve Çocuk Sağlığı adı altında 5 bilim kurulu oluşturulacak.
Ayrıca, Proje ve Arge Koordinasyon, Preklinik ve Klinik Araştırmalar, Dokümantasyon ve Çalışma İzlem, Biyoistatistik ve Epidemiyoloji, Allerjik Hastalıklar, Antenatal ve Yenidoğan Tarama Kitleri Geliştirme, Genetik Hastalıklar ve Biyoinformatik birimleri, enstitü bünyesinde kurulabilecek.
AA
Kaynak: