Yücel Kemendi
Türkiye kışkırtmaya mı geldi?
Siyasi krizler neden çıkar?
Tabiî ki küçük meseleler yüzünden ortaya çıkar, sonrada iki tarafta uzun uzun tartışma başlar.
Gerçekten son Türkiye-Rusya krizi, küçük meseleler yüzünden mi çıktı, yoksa birileri tarafından istendiği için mi çıkarıldı, bunu iyi tahlil etmek gerekir.
Bu krizin oluşmasını kim istedi? Rusya istedi. Peki, bu krizi geliştiren kimdi? Tabiî ki Rusya. Peki, bu aşamada Türkiye ne yaptı? Açıklamalara ve görünene göre Türkiye Rus uçağını isteyerek değil, mecbur kaldığı için düşürdü. Neden düşürdü?, Rusya günlerdir hava sahamızı ihlal ediyordu, özellikle Türkiye’nin hassas olduğu Türkmen Dağını bombalarken hep sınır ihlali yapıyor ve adeta benim uçağımı gücün yeterse düşür diyordu. Son olayda, uyarılara rağmen ihlallere devam etti, ihlal etmekle kalmadı Türkmenleri bombalamada devam etti. Türkiye buna tepkisiz kalamazdı, nitekim de kalmadı, ve uçağı düşürdü.
Rusya’nın bu krizi yaratmaktan amacı neydi diye bir soruya bizim vereceğimiz cevap bellidir ve nettir. Öncelikle DAEŞ'i yok etme bahanesiyle yeniden Ortadoğu’ya indi. Rusya, Suriye’de istikrar sağlanmadan, bu bölgedeki askeri-siyasi varlığını genişletmeye, güçlendirmeye kararlıydı. Bir yandan Esad’ı iktidarda tutmaya çalışırken, bir yandan da Esad sonrası ortaya çıkacak Suriye haritasında belirleyici olmayı, istemekteydi. Bu arada da o bölgedeki askeri üslerini güçlendirip sıcak deniz hayalini kalıcı kılmaya çalışacaktı.
Şu anda Rusya’nın bu politikalarına karşı olan tek ülkenin Türkiye olduğunu biliyoruz. Onun için bu krizin Rusya’yı bölgede daha rahat hareket etmesini sağlayacağı bir gerçektir. Bölgede Rusya’nın rahat hareket etmesi de Türkiye’nin Prestijini düşürmek le olacaktı, Rusya bu amacına bu krizle ulaşmak istemektedir.
Mesele, sadece Türkiye Rus savaş uçağını düşürdüğü için Rusya’yla ilişkilerimizde köklü değişiklikler yaşanması değildir. Yani esas mesele; Rusya Türkiye ile ilişkilerini geçici olarak bozmak ihtiyacında olduğu için uçağının düşürülmesini provoke etmesidir.
Yani Rusya bunu isteyerek ve bilerek yapmıştır.
Rusya’nın daha önce Esad’sız çözüm formüllerinin konuşulduğu Viyana görüşmelerinden rahatsız olduğunu biliyorduk, şimdi bu görüşmeleri tıkamak için böyle bir kriz çıkardığını söylersek yanlış olmaz ya da daha doğru olur.
Peki Rusya bundan sonra ne yapacaktır?.
Rusya bundan sonra PYD’yi açıkça Türkiye’ye karşı bir tehdit unsuru olarak kullanacak PYD ile daha sıkı işbirliği yapacak ve destekleyecektir.
Bunu Türkiye göremedi de kışkırtmaya mı geldi diyebilirsiniz,
Tabiî ki hayır…
Çünkü bir kişi sizinle arasını açmak istiyorsa siz alttan aldıkça o daha fazla istekte bulunur ve öküzleşir. Onun için Türkiye’nin gereken tepkiyi vermekten başka çaresi kalmamıştı.
Diğer bir soru; Bu kriz ne kadar büyür derseniz. Bu krizin büyümesi Rusya’nın kızgınlığına bağlı değildir, krizin büyümesi Rusya’nın stratejik hedeflerine bağlıdır. Rusya’nın bunu uzatarak NATO blok’uyla ciddi bir çatışmaya girmek gibi bir niyetinin kesinlikle olamaz. Rusya yarattığı gerginliği kontrollü bir gerginlik şeklinde kalmasını isteyecektir. Suriye’deki hedeflerine ulaşıp, daha sonra da yine kontrollü bir biçimde tansiyonu düşürmek isteyecektir.
Çarşambanın sözü; Kötülük yapanı, yaptığı kötülükle bırak. Ne düşün,ne uğraş. O,senin kılını kıpırdatmana gerek kalmadan kendi kötülüğünde boğulacak zaten.