Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme sinyalleri
SETA Uzmanı Prof. Dr. Karagöl:- "Rusya, Türkiye’nin jeopolitik konumunu kavradı. Dolayısıyla Rusya bundan sonra Türkiye ile ilgili konularda çok daha dikkatli davranacaktır"- "(Putin'in Türk Akımı'ndan vazgeçmedik açıklaması) Rusya'nın doğalgazda en büyük
ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye'nin Moskova'ya "Milli Günü" dolayısıyla gönderdiği tebrik mektuplarının ardından, Rusya'dan gelen "ilişkilerin normalleşmesini istiyoruz" açıklamalarına ilişkin "Rusya Türkiye’nin jeopolitik konumunu kavradı. Dolayısıyla Rusya bundan sonra Türkiye ile ilgili konularda çok daha dikkatli davranacaktır." dedi.
Karagöl, AA muhabirine Rusya'nın doğalgaz projeleri ve bu hafta Ankara ile Moskova arasında yaşanan diplomasi trafiğinin olası sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Karagöl, Türk yetkililerinin ılımlı bir dil kullandığını ve Rusya ile ilişkilerin olumlu yönde gelişmesi yolunda hareket etmek istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşanan uçak krizi sonrası en çok konuşulan konulardan biri gaz akışı konusunda Rusya'nın olumsuz bir adım atıp atmayacağıydı. Rusya bu konuda geçen süre zarfında olumsuz bir tavır sergilemedi. Türkiye, Almanya'dan sonra Rusya'nın doğalgaz ihracatında en büyük pazarı konumunda. Ayrıca Rusya Türkiye’nin jeopolitik konumunu kavradı. Dolayısıyla Rusya bundan sonra Türkiye ile ilgili konularda çok daha dikkatli davranacaktır."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nden vazgeçmediklerini açıkladığını hatırlatan Karagöl, "Bu görüşün beyan edilmesi, Rusya'nın doğalgazda en büyük ikinci pazarı olan Türkiye ile ilişkilerini olumlu bir şekilde yürütmek istediğini gösteriyor. Bu bağlamda Rusya’nın Türkiye’nin zararına olacak bir enerji projesinde yer almak istemeyeceği kanısındayım." dedi.
Karagöl, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşımayı planlayan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin, çoğu ülkenin zararına olacağı iddiaları konusunda ise bunun gerçekleşmesi halinde Doğu Avrupa'nın olumsuz etkileneceğini ancak Türkiye'nin etkilenmeyeceğini savundu.
Rusya'nın arayışları neticesinde Baltık Denizi'nden Avrupa'ya doğalgaz ihraç etmek için Kuzey Akım-2 projesini gündeme getirdiğini belirten Karagöl, "Rusya, bu projeyi öncelikli olarak Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirmek istediğini beyan ediyor. Bu düşünceye Avrupa’nın gelecek yıllarda gaz üretiminin düşerek tüketiminin artacağı beklentisiyle varıyor. Ancak bu projenin içeriği, ekonomik olmaktan çok Ukrayna'yı devre dışı bırakmayı hedefleyen siyasi ağırlık taşımaktadır ve bu çerçevede değerlendirilmesi doğru olur." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından Rusya'ya Milli Gün tebriği için 12 Haziran'da mektup gönderilmesinin ardından, 15 Haziran'da Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği sürecine geri dönmek istediklerini ancak Türkiye'nin de atması gereken adımlar olduğunu" açıklamıştı.
AA
Kaynak: