Türksat 6A uydu ayarları için hazır olun!

Türksat 6A uydu ayarları için hazır olun!

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece uzaya fırlatılacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra 70. dakikada ilk sinyalinin alınması bekleniyor.

Uzay yolculuğu heyecanı tüm hızıyla devam ediyor! Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece uzaya fırlatılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun verdiği bilgilere göre, Türksat 6A, ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17:20'de, Türkiye saati ile ise 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00:20'de fırlatılacak.

Uydunun roketten ayrılması sonrasında yaklaşık 70. dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali vermesi bekleniyor. Bu sinyal, fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini gösterecek.

Türksat 6A, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlayacak. Yörüngeye ulaşmasının ardından da yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından TÜRKSAT tarafından yörüngede teslim alınarak faaliyete geçirilecek.

Türksat 6A'nın üretim süreci 2015 yılında başladı ve TUSAŞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'te Türk mühendisleri tarafından tamamlandı. Uçuş Modeli'nin Isıl Vakum Testleri 2022 yılının aralık ayında, Titreşim ve Akustik Testleri ise Ağustos 2023'de tamamlandı. Şok Testleri Kasım 2023'de, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024'de, Sİ-EY-Tİ-AR (CATR) testleri Mart 2024'de ve Kütle Özellikleri Ölçümü de Nisan 2024'de tamamlanarak tüm testler başarıyla tamamlandı.

Türksat 6A'nın fırlatılması Türkiye'nin uzay teknolojisindeki önemli bir adımı olacak. Uydu sayesinde Afrika, Orta Doğu, Avrupa ve Orta Asya'daki milyonlarca insana daha geniş ve daha kaliteli haberleşme imkanları sunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.