Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi
Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Koç:- "20 sene sonra genç olan nüfusumuz büyük oranda yaşlı nüfus haline gelecek. Kronik hastalıklar ve kanser gibi hasta yükümüz artacak, tedavi masrafları yükselecek. Bu nedenle özellikle vaka yönetimini önceleyen bir anlay
ANTALYA (AA) - Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Koç, bugün genç olan nüfusun, 20 sene sonra büyük oranda yaşlı nüfus haline geleceğini belirterek, "Kronik hastalıklar ve kanser gibi hasta yükümüz artacak, tedavi masrafları yükselecek. Bu nedenle özellikle vaka yönetimini önceleyen bir anlayışa geçilmesi gerekiyor."dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü de olan Koç, Antalya'nın Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde, sağlıkla ilgili birçok kurumun işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi"nde, Türkiye'de son 15 yılda sağlıkta dönüşümde önemli bir yol alındığını söyledi.
Özellikle tedavi hizmetlerinde robotla tedavi gibi çok teknolojik cihazların kullanıldığını, geniş bir yelpazede hizmetlerin verildiğine işaret eden Koç, Türkiye'nin bölgesinde sağlık alanında lider olma özelliğini koruduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin yurt dışından gelen 100 binlece hastayı tedavi eden bir ülke haline geldiğini aktaran Koç, yurt dışına hasta gönderen değil, yurt dışından hasta getirerek tedavi eden bir ülke konumunda olunduğunu ifade etti.
Kongrede sağlık hizmetlerinde finansal sürdürülebilirlik, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırabilmek ve hasta güvenliğini önceleyen bir sağlık finansmanı konularının ele alınacağını anlatan Koç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de sağlığa ulaşımın önündeki tüm engeller kaldırıldı. Vatandaşımız eğer kalp krizi geçirmişse 30 dakika içinde kardiyologla buluşabiliyor. Gerekiyorsa açık kalp ameliyatını yaptırabiliyor. Ancak klinik kalitemizi biraz daha artırmamız gerekiyor. Bu anlamda biz finans modelimizle klinik kaliteyi nasıl ilişkilendirebileceğimizin üzerinde duruyoruz. Örneğin 20 yıl takipte olan bir diyabet hastasının bir uzvunu kaybetmesi olasılığı, uluslararası standartlardan daha mı yüksek, daha mı düşük? Hekim bazında baktığımızda hangi hekim klinik kaliteyi önceleyen bir tedavi yapabiliyor? Bu noktalara bir ölçüm yapmamız lazım."
- "Yeni bir anlayışa geçmemiz gerekli"
Türkiye nüfusunun yaşlanmaya başladığına dikkati çeken Koç, "20 sene sonra genç olan nüfusumuz büyük oranda yaşlı nüfus haline gelecek. Kronik hastalıklar ve kanser gibi hasta yükümüz artacak, tedavi masrafları yükselecek. Bu nedenle özellikle vaka yönetimini önceleyen bir yönetime geçilmesi gerekiyor. Mevcut kaynaklarımızı etkin kullanarak, tedavide etkinliği klinik kalite göstergeleriyle birleştirerek hekimin ücretlendirilmesinden hastane finansmanına kadar tüm özellikleri içine alan yeni bir anlayışa geçmemiz gerekli."diye konuştu.
Kongrenin açılış törenine Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de katıldı.
Çok sayıda oturum ve panelin gerçekleştirileceği "Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi", 26 Kasım'da sona erecek.
AA
Kaynak: