"Uluslararası Katılımlı Nobelyum Bilim Kongresi" başladı
Erzurum'da, Nobel ödüllü bilim insanı Tim Hunt'ın da yer aldığı 15 bilim insanının öğrencilerle buluştuğu kongre yarın sona erecek- ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı:"Kongre tamamen öğrencilerimizin organizasyonu. Çeşitli bilim insanları gelerek, moleküler bi
ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Nobel ödüllü bilim insanı Tim Hunt'ın da yer aldığı 15 bilim insanının katıldığı "Uluslararası Katılımlı Nobelyum Bilim Kongresi" başladı.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Genaktüel Kulübünce, İbrahim Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen kongre, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın açılış konuşmasının ardından kongrenin düzenlenmesine katkı sağlayan öğrencilerin yanı sıra firma ve kurumların temsilcilerine plaket verildi.
Rektör Yaylalı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kongreye Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü alan, başta bilim insanı Tim Hunt olmak üzere hem ulusal hem de uluslararası bilim insanlarının katıldığını belirtti.
Doğu Anadolu'da ilk kez moleküler biyoloji ve genetik öğrenci kongresi yapıldığına dikkati çeken Muammer Yaylalı, şunları kaydetti:
"Kongre tamamen öğrencilerimizin organizasyonu. Çeşitli bilim insanları gelerek, moleküler biyoloji ve genetik molekül biyoloji alanında çeşitli problemler tartışılacak ve çözüm önerileri konuşulacak. Kongreye lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra öğretim üyeleri ve bilim insanları da katılıyor. Öğrencilerimiz bilgi elde edecek ve sorularını bilim insanlarına sorup aydınlanacak."
ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Araştırma Görevlisi ve kongre koordinatörü Fatma Necmiye Kazı ise kongre içeriğinin genellikle genetik ve tıp olacağını anlatarak, bu nedenle kongreye bu alanda çalışmalar yapan bilim insanlarının davet edildiğini söyledi.
Kongreye, bilim insanı Hunt'ı getirmeyi başardıklarını ifade eden Kazı, şunları söyledi:
"Bilim insanları kongrede çeşitli konularda bizlere sunum yapacak. Kongreye yaklaşık 400 öğrenci katıldı. Biz böyle büyük bir kongre beklemiyorduk ancak hem üniversite hem de şehir adına kapsamlı organizasyon oldu. Öğrencilerimizin zorunlu staj, akademisyenlik, yüksek lisans ve doktoraya başlayabilmeleri için buraya gelmiş olan hocalarla oluşturabilecekleri network çok önemlidir. Dolayısıyla buraya katılan öğrencilerimizin tamamı şu an bizimle olan bilim insanlarıyla iletişime geçtikten sonra yüksek lisans, doktora veya staj için yanlarına gidebilme imkanlarına sahip olabilecek."
Kongrede bilim insanları, moleküler biyoloji, immünogenetik, moleküler genetik, biyoteknoloji, kanser, nanoteknoloji, nörobilim, kök hücre, mikrobiyoloji, biyoinformatik, genetik mühendisliği, evrim ve ilaç teknolojisi alanlarında öğrencilere ve akademisyenlere bilgi verecek.
Bilim insanlarının öğrencilere sunumlarıyla süren kongre, yarın sona erecek.
AA
Kaynak: