Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi

Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi

Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, ABD ve Türkiye'den 185 bildirinin sunulacağı Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi'ne 250 bilim adamı katılıyor

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Marmaris ilçesinde 4 gün sürecek Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi başladı.

Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, ABD ve Türkiye'den 185 bildirinin sunulacağı kongreye 10 ülkeden 250 bilim adamı katılıyor.

İçmeler Mahallesi'ndeki bir otelde düzenlenen kongrenin açılış programına, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Nahçivan Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Haciyev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Tan, davetliler ve akademisyenler katıldı.

- Kongre Abdulkadir Yüksel'e ithaf edildi

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Okutman Dr. Zekeriya Bingöl, kongreyi, konuşmacı olarak davetli olan, geçen hafta kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel'e ithaf ettiklerini kaydetti.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, kongrenin açılış konuşmasında, Türkiye'nin değerlerini yeterince kullanamadığını, kültürel mirası gelecek nesillere aktarmada kültür tasarımını yapamadığını söyledi.

Yunanistan'a gelen her turistin Karagöz ile karşılaşma ihtimalinin yüzde 80, Türkiye'de ise yüzde 1 olduğunu belirten Oğuz, "Köroğlu ve atı çok iyi tasarlanıp geleceğe aktarılabilir. Öykülerimiz çok canlı ve yer gösteriyor. Öykülerimizi geleceğe aktaramıyoruz. Alanlar ve mekanlar turizm destinasyonuna esin kaynağı olabilir. Noel Baba ve Ren geyiklerinin oluşturduğu ekonominin tüm dünyada yüzde 30 oranında canlanma yarattığı söyleniyor. Bizim ise Karagöz, Köroğlu, Hızır, Hıdırellez, ekonomimizi bir kuruşluk yerinden oynatmıyor. Turizme hiçbir katkısı yok." dedi.

Oğuz, kültürel mirasların turizme ve ekonomiye katkısı olabileceğini anlatarak yaşadıklarından ve gördüklerinden örnekler verdi.

Öcal Oğuz, bir anısı şöyle aktardı:

"Ferhat ile Şirin'in Amasya'da mezarlarını gördüm. Boş yeşil bir alanda düzensiz konulmuş sıradan taşlarla çevrili. İtalya'nın Verona kentinde Juliet'in evine gidin, turist akını var. Amasya'ya gidin Ferhat ile Şirin'in evini bulamazsınız çünkü yok. Aynı şekilde oyunlarımız da öyle. Çelik çomak oyunu bile turistlerle oynanabilir ve bir ekonomi yaratabilirsiniz. Kültürlerin çeşitliliği olmazsa turizm önem kazanmaz. Turisti evindeymiş gibi değil evimizdeymiş gibi ağırlamamız gerekiyor."

Oğuz, bugüne kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 17 varlığın dahil edildiğini sözlerine ekledi.

- "Bakanlık müzelerinde 3 milyon 311 bin 359 eser sergileniyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş de bakanlığa bağlı 196 müze bulunduğunu, bakanlık denetimindeki özel müze sayısının da 235 olduğunu söyledi.

Bakanlık müzelerinde 3 milyon 311 bin 359 eserin sergilendiğini dile getiren Güneş, Türkiye'deki arkeolojik sit alanı sayısının 15 bin 559, koruma altına alınmış tescilli yapı sayısının da 103 bin 571olduğunu aktardı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, kültürel ve toplumsal bağların korunmasının turizm açısından çekiciliği bulunduğu için değer taşıdığını dile getirdi.

Kültürü ve bu kültürün unsurları olan kültürel mirası korumanın her millet için büyük önem arz ettiğini belirten Tuna, kongreye 283 bildiri gönderildiğini bunlar içerisinden 185'inin bilim kurulunca kabul edilerek kongrede sunulma imkanına sahip olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından kongreye destek veren kişi ve kurumlara plaket verildi.

Kongre 8 Ekim Pazar günü sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı