Üniversite Öğrencilerinin İcatları Çorum'da Görücüye Çıktı
Orta Karadeniz Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu (OKÜP) üyesi üniversitelerin katılımıyla düzenlenen Bilim ve Teknoloji Günleri Fuarı Çorum'da açıldı- Fuarda, öğrenciler tarafından geliştirilen, engelliler için hayatı kolaylaştıracak araç ve eki
ÇORUM (AA) - Orta Karadeniz Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu (OKÜP) üyesi üniversitelerin katılımıyla düzenlenen Bilim ve Teknoloji Günleri Fuarı Çorum'da açıldı.
Hitit Üniversitesinin ev sahipliğinde, Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Kompleksinde düzenlenen fuara, Hitit Üniversitesinin yanı sıra Amasya, Ondokuz Mayıs, Gaziosmanpaşa, Ordu, Giresun ve Sinop üniversiteleri katıldı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, açılışta yaptığı konuşmada, en kısa sürede üniversite-sanayi işbirliğini hayata geçirmeleri gerektiğini belirterek, üniversite olarak bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Dünyada artık teknoloji ağırlıklı, bilimsel çalışmalara dayalı ve katma değeri yüksek üretim yapan ülkelerin ön plana çıktığını ifade eden Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizlerin de en kısa şekilde Amerika'nın 1850'li yıllarda kurmuş olduğu üniversite sanayi işbirliğini bir an önce hayata geçirmekten başka çaremiz yok. Dünyada artık teknoloji ağırlıklı, bilimsel çalışmalara dayalı ve katma değeri yüksek üretim yapan ülkelerin güçlü olduğu ve ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Bu ülkelerde yaşayan insanların da daha güçlü bir refah seviyesine kavuştuklarını görüyoruz. Şu anda petrol ülkeleri haricinde gayrisafi milli hasılası yüksek ülkelerin başında ABD ve Japonya gibi ülkeler geliyor. Dünyanın en iyi 500 üniversitelerinin bir çoğu bu ülkelerde. Bunun bir tesadüf olmadığı hepimizin bildiği bir gerçek. Bizler gücümüzün yettiği kadar geç kalınmışlığı fırsata çevirmeliyiz."
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da fuarda teknoloji alanında çok değerli projeler olduğunu belirterek, "İş dünyasının yüzünü artık teknolojiye çevirmesi lazım artık klasik olarak 'Ar-Ge yapalım, işimizde yükselelim' demeden teknolojik ürünleri üretmemiz gereken bir döneme geldik. Sanayi anlamında 1960'larda atılım yapan bir iliz ve makine sanayi konusunda ciddi anlamda da mesafe katetmişiz. Teknolojik anlamda da bu başarıyı gösterebileceğimize inanıyorum. Çünkü bu alt yapıyı sahibiz" dedi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Alkan, TSO Başkanı Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, sanayiciler ve akademisyenler, stantları gezerek, öğrencilerin ürettikleri ve geliştirdikleri bilim teknoloji içerikli projeleri inceledi.
Fuarda engelliler için hayatı kolaylaştıracak araç ve ekipmanlar, robot teknolojileri, akıllı ev sistemleri ve yazılım teknolojileri alanında öğrenciler tarafından geliştirilen ürünler sergileniyor.
Pazar günü sona erecek fuarda yarın, bilim insanı, sanayici ve girişimcilerin konuşmacı olarak katılacağı konferans ve söyleşiler yapılacak, Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalara ve tesislere teknik geziler düzenlenecek.
Kaynak: