Uzaytem, Yerli Uçak "Doğan" İçin Kolları Sıvadı
OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2 kişilik genel havacılık uçağının kompozit kanat ve gövde imalatına başladı- Proje Koordinatörü Sunol:- "İleri teknoloji ürünü, iki kişilik genel havacılık uçağını yaklaşık 1,5 yılda tama
SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (UZAYTEM), 2 kişilik genel havacılık uçağının kompozit kanat ve gövde imalatı çalışmalarına başlandı. "Doğan" adı verilen ve bin 500 kilometreye yakın menzili bulunan uçak, hem sportif hem de uzun mesafe seyir uçuşlarında kullanılacak.
UZAYTEM Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UZAYTEM bünyesinde yapılacak "Doğan" adlı çift kişilik uçağın yapımı için kompozit atölyesi kurduklarını söyledi.
Atölyede 15 kişiye kompozit (birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme türü) imalatı eğitimi verdiklerini belirten Sunol, "UZAYTEM olarak hazırladığımız proje kapsamında iki kişilik uçağın kanat ve gövde kalıplarını yapmaya başladık. İleri teknoloji ürünü olacak iki kişilik genel havacılık uçağını yaklaşık 1,5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Bin 500 kilometreye yakın menzili olacak uçak, hem sportif olarak hem de uzun mesafede seyir için kullanılacak. Tamamen kompozit malzemelerden oluşacak'' dedi.
- Hava aracı ve savunma sanayisine katkı sağlayacak
Sunol, UZAYTEM olarak kurulan kompozit atölyesinin havacılık ve savunma sanayisine de katkı sağlayacağını dile getirerek, atölyenin önemine işaret etti.
Geleceğin teknolojisini kullanarak çok daha sert ve hafif malzemeler ürettiklerini belirten Sunol, şunları kaydetti:
"UZAYTEM olarak hava aracı ve savunma sanayine kompozit malzeme ürütmek amacıyla kurduğumuz kompozit malzeme atölyesinde kendi uçağımızın kanat ve gövde çalışmalarını yapıyoruz. Hem kendi teknisyenlerimizi yetiştiriyoruz hem de kendi uçağımızı yapıyoruz. Ürettiğimiz kanat ve gövde kısımlarını dayanıklılık testlerine tabi tutuyoruz. 'Doğan' tamamlandığında Türkiye'de örnek bir model ve yerli bir uçak olacak."
Kaynak: