Ümit Savaş Taşkesen

Ümit Savaş Taşkesen

Vali Danışmanı ve aklım başımda mı?

Geçtiğimiz hafta iki haber medyada dikkatimi çekti. Birincisi geçtiğimiz yıllarda "Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkan"lığı yapmış olan ve şu anda Edirne Valisi Hasan Duruer'in danışmanlığını yapan sevgili Fahri Tuna'nın koordinasyonunu ve çalışmalarını yürütmüş olduğu Akademi Edirne ile ilgiliydi. Akademi Edirne'de ne yapılıyor? Hüseyin Su'dan Ahmet Güner Sayar'a çeşitli sanat kültür ve bilim adamlarının katılımıyla, Edirne'de tespit edilmiş olan 150 üstün yetenekli çocuğa zeka alanının yedi dalında atölye çalışmaları ile eğitim veriliyor. Bu seçilen çocuklara, kendi alanlarında söz sahibi olan akademisyan, yazar ve sanatçılarla tanışma çalışma ve eğitim alma imkanı sunuluyor.

Fahri Tuna'yı yakından takip ettiğim için bu çalışmanın bir benzerini Mardin valiliğinde görev yaptığı sırada gerçekleştirdiğini biliyorum. Kendisi, eğitim ve kültür konularında şahsi ilgisini bir tutkuya dönüştürdü ve o yönde çalışmalarına devam ediyor. Başarılarının devamını diliyorum. Bu arada Onun sayesinde Vali danışmanlığı diye bir mefhumun olduğunu da öğrendim! Konya'daki Vali danışmanları kim diye içimden de bir soru geçmedi değil ama meselemiz bu değil, devam edelim.

İkincisi, TYB Konya Şubesinin gerçekleştirdiği etkinlikle ilgiliydi. Necmettin Erbakan Ünv. Öğretim üyesi, geçmişte beraber çalışmaktan gurur duyduğum, hırsı ve çalışkanlığı, bitmeyen enerjisi ile çevresindekileri de etkileyen ve harekete geçiren, sevgili arkadaşım Yrd.Doç.Dr. Ahmet Kurnaz'ın konuşmacı olduğu "Aklım Başımda mı?" konulu programdı. Konu Üstün Yetenekli Çocuklar, zeka ve onlara karşı yaklaşımlardı galiba. Katılamadım malesef. Benim gibi gidemeyenler çok şey kaçırmıştır mutlaka. Ahmet Kurnaz'ın da bu konudaki ilgisi tutku haline dönüşmüş durumda. Yakinen biliyorum. Çalışmalarını uzaktan uzağa takip etmeye çalışıyorum.

Bu şehirde, bazıları unutmuş olabilir belki ama beş yıldır hizmet veren Konya Bilim ve Sanat Merkezi diye bir kurum var. Unutulmuş olabilir demem genellikle "Bilim Merkezi" ile karıştırılmasından ve Meram'da Muhacir Pazarının arkasında eskiden ders araçları deposu olarak kullanılan "dar bir binaya" hapsedilmiş olmalarından kaynaklanıyor. En güzide eğitim kurumlarından birisi olması beklenirken en köhne yerde çalışmalarını yürütüyorlar.

Bu konuda dertliyim. Konya'dan kalkıp Londra'ya gelmemdeki ana saiklerden birisi bu konudaki literatür ve alan çalışmalarının yetersizliğiydi. Buralarda bir şeyler bulabilir, araştırma yapabilirim diye hayal ediyordum. O yüzden bu çalışmalardan yana dertliyim.

Yazın Konya'dayken, konuştuğumuz arkadaşlara bir derdim olduğunu söyledim. Konya Bilsem'deki öğrencileriniz arasında şu anda Galatasaray Lisesinden Robert Kolejine ya da Konya'nın en iyi okullarına gitmeye hak kazananlar var. "Bunlar için ne yaptık, bunlara ne verebildik?" diye sordum. Sonuç bir sükut oldu! Mutlaka bir şeyler yapılıyordu ama yetersiz olduğu konusunda hemfikirdik.

Sadede gelelim. Bu şehirde Bilim Sanat Merkezine (yer ve kontenjan yetersizliğinden dolayı!) gitmeye hak kazanamamış pırıl pırıl gençler, çocuklar var. Bu çocuklar için bir şeyler yapılıyor mu? Emin değilim. Fahri Tuna'nın organize ettiği çerçevede bir şeyler neden yapılmıyor? Bunu bir fikir vermesi açısından söylüyorum. Sırf bu şehrin yazar, akademisyen, sanatçı birikiminin dahi böyle bir projeyi kendi kaynaklarıyla çevirecek nitelikte olduğuna inanıyorum. Daha iyileri de yapılabilir ama yapıl(a)mıyor!

Fahri Tuna'nın kişisel birikiminin yanında elini rahatlatan şey Vali Danışmanlığı ile Edirne Valiliği'nin imkan ve bütçesiyle bu organizasyon hayata geçirilmiştir. Eldeki bütçe insanda kaygı ile birleşince harika şeyler ortaya çıkıyor. Ama genelde "dertli olan insanların da bütçesi olmuyor" ne yazık ki?

İnsan yetiştirme derdinde olmayan, bunu ıskalayan, hayatı ve yarını ıskalıyor malesef. Bu şehrin çocukları da böyle bir eğitimi ilgiyi hak ediyor.

Necmettin Erbakan Ünv. Rektörü Sayın Muzaffer Şeker'in eğitime, çocuklara ve gençlere yönelik bu kabil konulara ilgi ve desteği herkesçe malum. TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile böyle bir projeye 2014 ve sonraki takvimler içinde yer verseler, ilgili, bilgili ve birikimli insanlar da katkıda bulunsa ne iyi olacak. Hayal işte!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.