Yazarlarla tanışmak ve konuşmak çok güzel

Kaç yazarla tanıştınız?

Kaç yazarla görüştünüz?

Çocuğunuzu kaç yazarla tanıştırdınız?

Çocuğunuzu kaç yazarla görüştürdünüz?

Çocuğunuzun kaç yazarla fotoğraf çekinmesini sağladınız?

Kendiniz ve çocuğunuz hangi edebiyatçılarla tanıştınız?

Şehrinizdeki yazarları tanıyor musunuz?

İnsanlar neden futbolcularla ve şarkıcılarla tanışmak,  bırakın tanışmayı onlara dokunmak için birlerini eziyorlar?

Konya, kültür açısından en canlı şehirlerin başında geliyor. Konya’daki tüm kurumlar Türkiye’nin birikimi olan ediplerimizi, şairlerimizi, yazarlarımızı, tarihçilerimizi Konya’daki insanlarımıza bilgi ve birikimlerini sunmak üzere şehrimize davet ediyorlar. Hepsine öncelikle teşekkür ediyoruz.

Üstad Sezai KARAKOÇ’un edebiyat öğretimi ile ilgili çok güzel bir önerisi var. “Edebiyat öğrenmeye geçmişten günümüze değil de günümüzden geçmişe doğru bir öğretim yöntemi uygulanmalıdır.”

Kişi, öğrenci öncelikle yaşadığı yerdeki edebiyatçıları, şairleri ve yazarları okuyacak, onlarla tanışacak, onlarla konuşacak, onlarla hatıra fotoğrafı çektirecek ve onlara kitaplarını imzalattıracak. İlk çocukluk döneminde edebiyatçılar somut olarak zihin dünyalarına girecek ve onları hatırlayacaklar.

Üstad’ı  tarih eğitimi için de benzer bir yaklaşımı vardır. Tarih de eski çağlardan günümüze değil de günümüzden geçmişe doğru öğretilmelidir. Öğrenci öncelikle yaşadığı yerin tarihini öğrenecek, yaşadığı yerdeki tarihi şahsiyetleri öğrenecek daha sonra yaşadığı şehrin tarihini ve tarihi şahsiyetlerini bu günden geçmişe doğru öğrenecek. Öğrenci somuttan soyuta doğru bir öğrenme gerçekleştirecektir. Bu da öğrencinin tarihi ve edebiyatı sevmesi için çok önemli bir katkı sunacaktır.

Konyalı şair, yazar ve edebiyatçılarımız bizim ve çocuklarımızın en rahat ulaşabilecekleri yazarlardır. Türkiye’nin diğer illerindeki edebiyatçılarımız ise Konya’da düzenlenen değişik programlar vasıtasıyla ilimize gelmekte ve birikimlerini bizlerle paylaşmaktadırlar.

Konyalı yazarlarımızın önemli bir bölümü yerel gazetelerde makale yazmaktadırlar. Öncelikle çocuklarımıza bu makaleleri okutarak yazı yoluyla ilk tanışmalarını sağlamamız güzel olur. Bu gün bir gazeteyi 50 kuruşa alabilirsiniz. Her gün bir farklı gazete alarak her yerel gazetedeki yazarların yazılarıyla çocuğumuzu tanıştırabiliriz. Bu vesileyle çocuklarımızda gazete okuma alışkanlığı oluşmaya başlar. Okuma alışkanlığı kazanılmasına katkı sunar. Aynı zamanda çocuklarımız Konya yerel gündeminden de haberdar olurlar.

İkinci aşama Özellikle okul dönemlerinde çok hareketli ve bereketli bir kültürel ortam bulunmaktadır. Bir çok derneğimiz ve STK’mız harika programlar düzenliyorlar. Konya Büyükşehir belediyesi Kültür işleri dairesi her ay Konya’da yapılacak kültürel faaliyetleri bir kitapçık halinde yayımlıyor. Hangi gün hangi programın nerede yapılacağını oradan takip edebiliyorsunuz. Burada Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden bir talebimiz var o da etkinlik kitapçığının tüm ilçelere yeteri kadar gönderilmesi bu sayede de programlara katılmak isteyenlerin programdan haberdar olmaları sağlanabilir. Aynı şekilde Konya merkezdeki tüm okullara sınıflara ulaştırılmak üzere gönderilebilir.

Bazı STK’larımız her hafta düzenli kültürel program yapıyorlar ve bu programıda önceden web , facebook ve twiter adreslerinden duyuruyorlar.

TYB Konya Şubesi her hafta Cumartesi Kültür parkta İl Halk kütüphanesinde saat 14.00’de program yapıyor.

Konya Aydınlar Ocağı her Salı akşamı Kültür parkta İl Halk kütüphanesinde konferanslar düzenliyor.

Bilkad, her Salı akşamı Kültür parkta İl Halk kütüphanesinde sosyoloji ağırlıklı konferanslar düzenliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi her cumartesi Camlı Köşk’te öğle saat 13.00’da “Camlı köşk buluşmaları” konferansı düzenliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi her cumartesi Koyunoğlu müzesinde “İkindi Konferansları” konferansı düzenliyor.

İMH, her Perşembe Seyfettin HUCA’nın anlatımıyla Zindankale Otopark’ta tefsir sohbetleri düzenlemektedir.

Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler. Burada zikredemediğim daha başka programlar da gerçekleştirilmektedir.

Programları takip edin ilginizi ve çocuklarınızın ilgisini çekecek programlara bazen çocuğunuzla bazen de ailenizle beraber katılın.

Çocuklarınızı ve kendinizi bu güzel insanlarla tanıştırınız ve bunu ihmal etmeyiniz.

İmkanları fırsatlara dönüştürünüz.

Hayat fırsatları değerlendirmekten ibarettir.

Muhabbetlerimle

MÜ’MİN SEKMAN’DAN GÜZEL SÖZLER

  • Baş+arı: “Baş” olmak için “arı” gibi çalışmak gerekir.
  • Başarı bilgi ister. Bilginin de beşte dördü ’ilgi’dir.
  • Her başarının bir son kullanma tarihi vardır.
  • Başarınızı ilk unutan, başarısızlığınızı ilk gören siz olun.
  • İnsan yaşarken son işi, ölünce en büyük işi kadar başarılı sayılır.
  • Başarı sizden üç şey ister: Tutku, teknik ve cesaret..
  • Başarısızlık hastalığa, başarı sağlığa benzer. Hastalık çabuk bulaşır ancak sağlık hemen bulaşmaz.
  • Başarınızın limiti sizsiniz. İnsan da kitap gibidir, değeri ’içindekiler’ kadardır.
  • İnsanlar 3’e ayrılır; Gerçekten başarılılar, başarılıyım diye geçinenler ve başarılı insanlar üzerinden geçinenler.
  • Başarmak kendini şaşırtan sonuçlar almaktır. Skor tabelanızda yazan son rakam kimseyi şaşırtmıyorsa kariyer patinajı yapıyorsunuz demektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.