Yeni Maden Kanunu ve Enerji Düzenlemeleri TBMM'den Geçti!
TBMM'de kabul edilen yeni Maden Kanunu ve enerji düzenlemeleri, maden işletmelerinden enerji üretimine kadar geniş kapsamlı değişiklikler getiriyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yasalaşarak önemli düzenlemelere imza attı. Kabul edilen maddeler arasında, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğunun sadece IV. Grup maden işletme ruhsatları için devam edeceği belirtiliyor.
Ayrıca, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından arama ruhsatı alınarak bulunan madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartının aranmayacağı ve buluculuk hakkının, Maden Tetkikleri Genel Müdürlüğü (MTA) raporlarıyla kazanılacağına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen alanlarda, imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilmesine yönelik düzenlemeler de kanun kapsamında yer alıyor. Bu alanlar arasında, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar ve yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göller bulunuyor.
Ayrıca, doğal gaz piyasasına ilişkin önemli bir düzenleme de yapıldı. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenirken, yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği için belirlenecek istisnalar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenecek.
Yenilenebilir enerji alanında da önemli değişiklikler yapıldı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar artık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek ve yarışma sonucunda oluşan fiyatlar, belirlenen süre boyunca YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilecek.
Son olarak, lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesislerin lisans alabilmesi için belirlenen koşullar da yeniden düzenlendi. Talep halinde, lisans alma bedeli ve belirli bir katkı bedeli ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçilebilecek.
Yeni kanunlar ve düzenlemeler, maden sektöründen enerji üretimine kadar geniş bir yelpazede etkiler yaratacak gibi görünüyor.
Kaynak: