Yoğurtla kanser tedavisi umudu

Yoğurtla kanser tedavisi umudu

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, ABD'deki bir araştırmaya göre probiyotik açısından zengin yoğurdun kolon kanserine karşı koruyucu olabileceğini açıkladı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, ABD'de yapılan kapsamlı bir araştırmanın, yoğurdun kolon kanserine karşı koruyucu etkiler sağlayabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Ercoşkun, bu bulgunun probiyotik bakteriler açısından zengin olan yoğurdun sağlık üzerindeki önemli faydalarına dikkat çekti.

Ercoşkun yaptığı açıklamada, probiyotik bakterilerin, insan sindirim sisteminde canlı kalabilen ve zararlı mikroorganizmalarla rekabet ederek bunların gelişimini engellediğini söyledi. Ayrıca, bu bakterilerin bağırsaklarda önemli bileşenler üreterek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Ercoşkun, probiyotiklerin özellikle K ve B12 vitamini gibi vücutta üretilemeyen besinleri üreterek sağlık açısından büyük fayda sağladığını vurguladı.

Yoğurdun probiyotik içeriği, farklı hastalıkların tedavi ve önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Ercoşkun, ABD'de yapılan geniş çaplı bir çalışmanın yoğurdun kolon kanseri oluşumunu engelleme konusunda olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti. Tandfonline Gut Microbes dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, düzenli yoğurt tüketimi ile kolorektal kanser riskinin azaldığı tespit edildi.

132 bin kişiyi kapsayan bu araştırma, yoğurdun içerdiği faydalı probiyotiklerin, özellikle Bifidobacterium türünün, tümör baskılayıcı etkiler ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, "Yoğurt tüketimi, bağırsak mikrobiyotası ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde kolorektal kanser insidansında düşüş ile ilişkilendirildi" ifadelerini kullandılar.

Çalışmada, düzenli yoğurt tüketen bireylerin, yoğurt tüketmeyenlere kıyasla daha düşük kanser riski taşıdığı belirlendi. Ercoşkun, bu bulgularla birlikte probiyotik açısından zengin gıdaların günlük beslenme alışkanlıklarına dahil edilmesinin önerildiğini kaydetti. Ayrıca, bu ve benzeri çalışmaların, yoğurt gibi doğal besinlerin kanser önleyici strateji olarak kullanılabileceğini desteklediğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.