A.Cenap Kendi
Yörüklere göre karakış hesabı
Her sene olduğu gibi bu yıl da Aralık ayının on üçünde giren Karakış, on gün devam edip 23 Aralık da yerini ZEMHERİ ayına bırakmıştır. 23 aralık da giren Zemheri , 49 gün devam edecektir. Çıktığı tarih 31 Ocak olacaktır. Ayni gün HAMSİN girer. 31 Ocaktan 21 Marta kadar elli gün devam edecektir. Hamsin Arapca bir terim olup 50 demektir.
Şimdi bu 50 gün içinde Yörük hesabına göre neler var ona bakalım.Otuz bir ocakta her meraklı kişinin bildiği on iki gün arası vardır. İki gününü zemheriden on gününü de HAMSİN den alır. Bu zaman dilimi de dolunca Tarih on şubatı gösterir , arkasından GÜCÜK girer. Gücük de on gün devam edecektir. Olur Şubatın yirmisi. Babahı birinci Cemre havaya bir hafta sonra ikinci cemre suya, bir hafta sonra üçüncü cemre de toprağa düşer baharı getirir. Yörük amcalar arasında şu tekerleme söylenir.
ÜÇ BİRADER KEVAKIP ZADELER,
BİRİ HAVADA GEÇER
BİRİ SUDA YÜZER
BİRİ DE HAKKI’PAYE YÜZ TUTAR.
Burada Hakkı,paye nin manası toprağa münasip anlamını taşır. Kara kışın başlayışı ile bitişi ,Mart dokuzu sultan nevruz kutlamaları insanlığın varlığı ile yaşıttır.Yalnız yanılmayalım,13 mart Nevruz günüdür. SULTAN NAVRUZ DEĞİLDİR.Bu hesabı yapan Yörükler Mart dokuzu Sultan Navruzdan bahsederler.Onların kitaplarında bunlar yazılıdır. Yani nelik netellik diyerek 13 marta 9 gün daha eklemişler ve 21 mart hesabını bulmuşlardır.
21 Mart bütün İslam aleminde Orta Asya, Kafkaslar, İran, Irak ,ve Anadoluda NEVRUZ BAYRAMI olarak kullanılmaktadır. Nevruzun başladığı gün Güneşin de HAMEL burcuna girdiği gündür. Bayramın ilk günüdür.